A sarlatánoknak lejt a pálya - luxusnak számít a mentális egészség

Miközben évente négy-ötszázzal bővül a tízezres létszámú pszichológusszakma, az egészségügyben ma már kevesebb mint háromszáz szakember dolgozik. A többiek a magánszektorba kényszerültek, ott viszont kevesen tudják megfizetni a szakértelmüket.

A segítő szakmák közül a pszichológusok vannak a legrosszabb szakmai és jogi helyzetben, tudásuk kihasználatlan. Az egészségügyben már csak kevesebb mint háromszázan dolgoznak közülük, a többiek a magánszektorba kényszerültek, ott viszont kevesen tudják megfizetni a szakértelmüket. Szakemberek helyett ilyen-olyan lelki gyógymódokat nyújtó, olcsóbb, de sokszor hozzá nem értő sarlatánokhoz fordulnak a betegek - derült ki a Napközben összeállításából.


Kossuth Rádió, Napközben

Luxusnak számít a mentális egészség

Császár Noémi osztályvezető klinikai szakpszichológus, igazságügyi szakértő arról beszélt a Kossuth Rádió műsorában, hogy addig, amíg az egészségügyben, az állam által finanszírozottan 283 szakpszichológus dolgozik, s közülük alapszinten országosan 60 fő érhető el, a mentális egészség luxusnak számít. A szakember szerint alanyi jogon kellene hogy járjon a mentális egészség is, de nincs elég fizetett szakember.

A szakember további problémaként említette, több mint két és fél évtizede hiába kérelmezik, hogy a pszichológusoknak legyen névjegyzékük, és törvény sem definiálja, hogy ki a pszichológus, ki folytathat ilyen tevékenységet. E joghézag miatt történhet meg, hogy bárki végezhet lélekgyógyászi tevékenységet.

Császár Noémi elmondta, egy 2013-as jogszabály szerint ötszáz fő alatti intézményekben nem lehet iskolapszichológust alkalmazni, ötszáz és ezer fő közöttiekben félállásban, ezer fő fölötti létszámnál pedig teljes állásban. Magyarországon körülbelül negyven olyan iskola van, amelybe ezer vagy annál több gyerek jár, a félállású szakemberek iskolák és települések között ingáznak, hogy több intézményben próbálják ellátni a feladatukat - tette hozzá.

Nem csak a problémákkal tudnának foglalkozni az iskolapszichológusok

Földi Rita, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője, klinikai szakpszichológus arról beszélt a műsorban, hogy a gyerekek tanulási, viselkedési és beilleszkedési zavarainak egy része lelki okokra vezethető vissza, s ezek könnyen megoldhatók lennének, ha helyben lenne óvoda- és iskolapszichológus, ha nem kellene a nevelési tanácsadóba küldeni a gyerekeket. Emellett a gyerekek azt is megtapasztalnák, hogy az iskolapszichológus nem csak a problémás esetekkel foglalkozik, hanem – a képességfelméréstől a pályaválasztási tanácsadásig, a beilleszkedéstől a szociális problémák feltérképezéséig – számos más feladata is van.