Magyar kutatás segítheti a meddőség és a rák gyógyítását

A rákkutatásban és a meddőség gyógyításában segíthet Székvölgyi Lóránt sejtbiológus legújabb kutatása. A magyar tudósra három éve figyelt fel a világsajtó, amikor a Science magazinban publikált egy, a kromoszómák törésével kapcsolatos anyagot.

Párizsban dolgozott, de visszatért a Debreceni Egyetemre, hogy idehaza folytassa munkáját, amihez idén a Lendület program révén komoly támogatást is kapott.

A szakember a sejtmag világával foglalkozik. Arra a kérdésre keresi a választ, hogy az örökítőanyagot hordozó struktúrák milyen mintázatok alapján működtetnek bizonyos alapvető sejtes folyamatokat, és miért éppen egy adott ponton törik el a DNS-molekula. Az eredmények fontosak lehetnek a rákbetegség és a meddőség gyógyításában.

A műsorban kifejtette, egy speciális mikroszkóppal tudják elvégezni az alapvető genetikai manipulációkat, ekkor mutánsokat hoznak létre, és keresztezik őket egymással, majd az utódokból kiválogatják azokat a mutációkombinációkat, amelyek nekik érdekesek.

A molekuláris sejtbiológia kérdései túl komplexek ahhoz, hogy egyetlen tudományág elegendő legyen megértésükhöz, a kutatócsoport felállításakor ezért olyan PhD-hallgatókat keresett, akik más területek iránt is nyitottak.

Elmondta, három évvel ezelőtt létrehoztak egy olyan munkamodellt, amely mechanikai szinten megmagyarázta a törések kialakulásával kapcsolatos jelenséget. Ez persze csak egy modell, amit igazolni kell, ezt szolgálják azok a tudományokon átívelő megközelítések, amelyekkel bebizonyítani próbálják a modell helyességét.

A kutatócsoport az eredeti cél mellett újabb irányt is talált, ami hasznos lehet a gyógyításban. Székvölgyi Lóránt kifejtette, menet közben arra a következtetésre jutottak, hogy egy általuk érdekesnek talált kromoszomális struktúrának szerepe lehet a veleszületett immunitásban.