Tizenegy új kaméleonfajra bukkantak Madagaszkáron

A színpompás és karizmatikus párduckaméleon tizenegy faját azonosították Madagaszkáron. A szakemberek szerint mindegyik sajátos védelmet követeli meg, mivel más-más szerepet tölt be a sziget élővilágában.

Madagaszkár nagyon változatos élővilágot vonultat fel, ám az utóbbi néhány évtizedben erdei és biodiverzitása nagyobb mértékű támadásokat szenvedett el, mint eddig bármikor. A gyors erdőirtás több száz faj életére van hatással, többek között a párduckaméleonéra. A Genfi Egyetem szakembere, Michel Milinkovitch csapatával kimutatta, hogy a csak a szigeten megtalálható, lenyűgöző színvariációkat felmutató, karizmatikus hüllőnek valójában 11 külön faja van. A kutatás eredményeit a Molecular Ecology folyóirat közölte.

Két expedíció során gyűjtötték be 324 egyedtől a vizsgálathoz szükséges vért, miközben színes felvételeket is készítettek róluk. DNS-üket - mind mitokondriális és magi - szekvenálták, majd kielemezték ama hipotézis alapján, amely szerint egy kaméleon domináns színe összefüggésben állhat az élőhelyéül szolgáló földrajzi zónával. A vizsgált anyag erős genetikai struktúráról árulkodott a földrajzilag elhatárolt csoportok között, és nagyon alacsony mértékű keveredést tárt fel.

A színes felvételek matematikai elemzése során kimutatták, hogy a bonyolult színmintázatok alapján hatékonyan előre vetíthető, az egyedek mely genetikai csoportba tartoznak, ezzel megerősítve, hogy a populációk nagy részét különálló fajként kellene kezelni. Ezt követően a színek sokféleségét érintő elemzésüket besorolási kulccsá egyszerűsítették, ami lehetővé tette, hogy a legtöbb egyedet puszta szemmel a megfelelő fajba lehessen sorolni. Az eredmények megerősítették Madagaszkár egyik fő jellegezettségét, miszerint a Föld legváltozatosabb helyszínei közé tartozik, biodiverzitási gócpont.

Párduckaméleon (Fotó: AFP)

Párduckaméleon (Fotó: AFP)



A kutatók szerint mindegyik kaméleonfaj egyedi védelmet igényel, mivel a biodiverzitás egészében más-más szerepet töltenek be. A vizuális besorolási kulcs segítheti a helyi biológusoknak meggátolni a populációk túlzott megcsapolását. A biodiverzitás kezelésének feladata nem egyszerű, mivel az erdei élőhelyeket többek között gazdálkodás céljával széles körben pusztítják.

Az emberi tevékenységek - az erdőirtás mellett a tűzifa begyűjtése és a szénégetők létesítése - 400 hüllő-, 300 kétéltű-, 300 madár-, 15 ezer növény-, és megszámlálhatatlan gerinctelen faj életét veszélyeztetik. Ezen túl a Madagaszkáron megtalálható összes élőlény megközelítőleg 80-90 százaléka endémiás, vagyis sehol máshol nem lelhető fel.

A kaméleonok karizmatikus természetét figyelembe véve a kutatók abban reménykednek, hogy színvariációik genetikai hátterének alaposabb megismerésével tovább tudatosíthatják az emberekben eme törékeny biodiverzitás sorsát.