Lerakták a Kenyhec és Abaújvár közti új Hernád-híd alapkövét

A Hernád-hidat, az Európai Unió (EU) anyagi támogatásával, Magyarország és Szlovákia történelmének legnagyobb közös fejlesztési programja keretében építik meg.

A szlovákiai Kenyhecben pénteken ünnepélyes keretek között lerakták annak az új Hernád-hídnak az alapkövét, amely a települést összeköti a határ másik oldalán lévő Abaújvárral.

A híd, amely új magyar-szlovák határátkelőként szolgál majd, a tervek szerint idén októberre készül el. A Hernád-hidat, az Európai Unió (EU) anyagi támogatásával, Magyarország és Szlovákia történelmének legnagyobb közös fejlesztési programja keretében építik. A program - amelynek megvalósításáról tavaly márciusban írt alá megállapodást Orbán Viktor és Robert Fico kormányfő - 11 új út, 7 híd és 2 új kompkapcsolat létrehozása által 2020-ra megduplázza a két ország közötti átkelési lehetőségek számát.

Szada, 2014. március 27. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Robert Fico, Szlovákia kormányfője kezet fog az új határátkelő utak építéséről szóló együttműködési megállapodás aláírása után a Pest megyei Szadán 2014. március 27-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Robert Fico, Szlovákia kormányfő a Pest megyei Szadán 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Koszticsák SzilárdA vasbeton szerkezetű híd, amely a projekt dokumentációja szerint 72 méter hosszú lesz, a második világháború során megsemmisült eredeti fahidat helyettesíti majd, és így több mint hét évtized után ismét közvetlen kapcsolatot létesít a két település között. A kétirányú gépkocsi-, kerékpár- és gyalogosforgalom lebonyolítására tervezett hídhoz mindkét oldalon új bekötőutak is készülnek. "Eddig, ha át akartunk jutni a folyó túloldalára, a legközelebbi hídon át több mint 22 kilométert kellett megtennünk, holott a két település között csak négy és fél kilométer a távolság" - emlékeztetett az ünnepélyes átadón Sivák Tamás, Abaújvár polgármestere. Hozzátette: a közvetlen közúti kapcsolat létrehozása egyéb pozitív hozadékai mellett nagy eséllyel elősegíti majd az idegenforgalom fejlődését is.


Konkoly József, a szlovákiai Kenyhec polgármestere méltatta, hogy az infrastrukturális fejlesztés ismét összekapcsolja az egy régióba tartozó községeket. "Korábban évtizedekig volt itt híd, az, hogy ismét lesz, jó körülményeket teremt a két település és a határ menti térségek együttműködéséhez" - mondta Konkoly, utalva a Kenyheci Ipari Park közelségére és az ebből adódó lehetőségekre.

A Kenyhec és Abaújvár közti híd, valamint az új bekötőutak együttes építési költségei a tervek szerint 4,2 millió eurót tesznek majd ki. Ennek az összegnek a 85 százalékát az EU regionális fejlesztési alapjából (ERDF) finanszírozzák, a beruházás költségeinek 10 százalékát fele-fele arányban a két ország, 5 százalékát pedig a két település állja.