Minden a Windows 10-ről: lesz ingyenebéd?

Szinte minden kérdésre választ adott a Microsoft az újdonatúj operációs rendszeréről a Windows Blogon. Miként lesz ingyenes Windowsunk? Frissíthetőek lesznek-e a kalózpéldányok?

Egzotikusan sokféle és egymásnak gyakran ellentmondó információkat adott az utóbbi időben a Microsoft arról, hogy a nyáron 190 országba 111 nyelven érkező friss, ropogós Windows 10 (a végső Windows, ahogy írtuk) ingyenes lesz-e, s lehet-e a kalózmásolatokat is frissíteni. Véglegesnek tűnő válaszok vannak.

Ez lesz ingyenes

Windows 10 Home Egy évig teljesen ingyenesen lehet frissíteni erre a jogtiszta Windows 7, 8 és 8.1 operációs rendszereket. (Az elméletileg már nem is létező XP-t nyilván nem.) A Home kiadásban benne lesz minden izgalmas új fejlesztés: köztük a Cortana, az izgalmas digitális személyi asszisztens, a Microsoft Edge-böngésző, az integráció az Xbox One játékkonzollal, az arcfelismerő, a Continuum.


A videón a PC-okostévé-mobil tökéletes átjárhatóságát biztosítani kívánó Continuum. (Forrás: Microsoft, Youtube)

Egyelőre nem ismert, hogy a frissítési procedúra rendet tesz-e a gyakorta agyontelepített, netán lassuló Windowsokon, hogy kapunk-e image fájlt, vagy puszta update érkezik. Az eddigi ismeretek alapján image fájl hiányában nem tűnik rossz ötletnek a frissítés előtt a rendszert újratelepíteni, s érintetlen állapotban kínálni fel a frissítésnek.

Windows 10 Mobile Az áhított cél, a mindennemű platform átjárhatósága, a mobil, a táblagép és a PC egységes kezelésének jegyében tökéletesen a Windows 10-zel egyező oprendszert kapnak a Windows Phone-felhasználók. Itt jön a Continuum: csatlakoztassunk a mobilhoz egy egeret meg egy billentyűzetet és máris kész a számítógép. (Mondjuk, azért nem árt meg egy rendes monitor sem a használathoz.)

Windows 10 Pro Igazán meglepő módon a kisvállalkozásoknak szánt desktop változatot is ingyenesen adja Redmond. Ez a verziót a Home-nál jobban kihegyezték a felhőtechnológiákra, adatkezelésre. A Pro számos extra funkcióval segíti a cégeket a bizalmas üzleti adatok védelmében.

Ezekért viszont továbbra is fizetünk

Windows 10 Enterprise Nincs tökéletes ingyenebéd: a nagyvállalatoknak tervezett Enterprise változat elérése pénzbe kerül. Ennél lényeges szerephez jut a Long Term Serving Branch, melynek segítségével akár több eszközre egy időben telepíthetőek a frissítések. Az Enterprise a Windows 10 Pro fejlett funkcióira épít, hogy megfeleljen a közepes és a nagy szervezetek igényeinek.Windows 10 Mobile Enterprise Mint ahogy a nevéből is kiderül, a Windows 10 Mobile megerősített védelmű változatáról van szó.

Windows 10 Preview

Windows 10 Education Amennyire váratlan, hogy a kisvállalkozásoknak szánt verzió ingyenes lett, annyira kevéssé tűnik logikusnak, hogy fizetni kell az iskoláknak szánt változatért… Hiszen a Home verzióval is jól elboldogulnak majd a Microsoft által eddig rokonszenvesen kényeztetett oktatási intézmények. (Aligha lepődnénk meg, ha a gyakorlatban majd engedne Redmond ebből a keménykedésből.)

Tán még a kalózok sem járnak olyan rosszul

Úgy fest, hogy a tolvajlásra mindeddig roppant idegesen reagáló Microsoft engedi frissíteni a lopott holmit Windows 10-re, csak egy idegesítő vízjelet tesznek az asztalra, ami a látványával állandóan figyelmezteti majd a felhasználót, hogy a szoftvere nem eredeti. Hátha jobb belátásra tér… Egyes hírek szerint még a biztonsági frissítések is megérkeznek majd a kalóz oprendszerekre, csak a rendszerfrissítések maradnak el.