Roaming, külföld, nyaralás: mennyi az annyi?

Jóformán csak fotózásra alkalmas adatroaming előfizetés nélkül az okostelefon: ritka ajándék a wifi, különösen, amelyik még elfogadhatóan működik is. Megoldás a roaming, csak kérdés, hogy mennyibe kerül?

Leggyakoribb utazási célpontjaink Európában találhatók, itt a telefonálás már tavasz óta nem jelent problémát. Április-májusban ugyanis mindhárom nagy mobilszolgáltató átalakította roaming díjszabásait: a Vodafone április elsején jelentette be, hogy eltörli az európai roaming-díjakat a lakossági és üzleti korlátlan Red csomagjainál, a Telekom májustól a lakossági ügyfelek számára kínál a legnagyobb, korlátlan belföldi beszélgetést kínáló díjcsomag mellé díjmentes roamingot, s a Telenor is kedvező, illetve ingyenes csomagokkal állt elő. Érdemes azonban a meglepetések megelőzésére szolgáltatónk előbbiekben linkelt oldalain ellenőrizni, hogy esetünkben mit jelent a számos „ingyenes”, meg „díjmentes” fordulat: természetesen nem minden csomag jelent hazai árakat. Pláne nem korlátlan telefonálást.

Ennél jóval összetettebb helyzetben találja magát, aki internetezni akar, vagyis adatroamingot használ. A három szolgáltató adatcsomagjait ugyanis nehéz összevetni: talán nem véletlen, hogy néha leginkább az almát kellene összehasonlítani a körtével, mikor próbáljuk megfejteni, hogy melyik szolgáltató kínálja a legolcsóbb internetet. Mert ugyan az EU még tavaly meghatározta 1 megabájt adat után nettó 0,20 euróban a határain belüli adatforgalmazási költség plafonját, azért a konkrét árak (szerencsére) lefelé rendkívül eltérőek lehetnek.

Biztonsági játékosoknak és azoknak, akik nyugodt pihenés helyett nem akarják egész utazásuk alatt méricskélni minden egyes letöltött megabájtjukat, érdemes a szolgáltatók alább részletezett, legolcsóbb roaming jegyei közül választani.

A Telekomnál baráti áru a Travel & Surf csomag, amely 690 forintért napi 10 MB adatforgalmat enged meg. Túlforgalmazási díj nincs: a díjhatár elérésekor egyszerűen leállítják a mobilinternet szolgáltatást. Akinek a 10 MB kevés - márpedig az könnyen kevés lehet -, érdemes a Travel & Surf M-et választani, mivel azzal napi 1490 Ft-ért 50 MB-ot adnak.

Telenornál a legjobb ötletnek a látszólag drágább, 1790 Ft-ba kerülő EU Duo Napijegy tűnik, ami viszont egyfajta telefon-adatforgalom mixben napi 30 perc indított hívást és 70 MB le- és feltöltésre felhasználható adatkeretet, valamint díjmentes hívásfogadást biztosít.

Ebben az összevetésben nyerő lehet a Vodafone Európa Napijegye, amivel napi 990 Ft-ért hazai perc- és SMS-díjjal lehet telefonálni, s kint is az itthoni adatkerettel lehet netezni.