Német lap a menedékkérőkkel kapcsolatos vitáról

A Süddeutsche Zeitung című német liberális lap a menedékkérők ellátása körüli uniós vitákkal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A lap online kiadásában Menekültpolitika - A kvótagyilkos címmel megjelent írásában Cathrin Kahlweit kiemelte, hogy Orbán Viktor "mindenki másnál élesebben agitál" a menedékkérők tagországok közötti elosztására vonatkozó brüsszeli terv ellen, és ebben "a kommunista múlt is szerepet játszik".

A szerző kifejtette: a tervekben szereplő kvóta azzal a hatással járna, hogy Magyarországnak és néhány szomszédos országnak hosszabb távon nem kevesebb, hanem több menedékkérőt kellene befogadnia. Ezt pedig Orbán nem akarja elfogadni, és más kelet-európai politikusokhoz hasonlóan azzal érvel, hogy nem lehet a lakosságot kitenni a menedékkérők megtestesítette terheknek.

Ebben az érvelésben "nagyon határozottan keverednek idegenellenes hangok paternalista és populista hangokkal" - hangoztatta a Süddeutsche Zeitung szerzője. Hozzátette, hogy jobboldali és jobboldali populista politikusok a "posztszovjet térségben" kihasználják, hogy a sokáig elzárt társadalmakban az utazás szabadsága privilégiumnak számított, a multikulturalizmus pedig "tartalom nélküli kijelentés" volt, és így ezekre a társadalmakra máig jellemző, hogy elutasítóan viszonyulnak az országban élő idegenekhez.

A szélsőjobboldali pártok, mint a Jobbik, kihasználják az ellenszenvet az idegenekkel és a romákkal szemben, és az elzárkózást, az "etnikailag tiszta" társadalom eszméjét hirdetik. Orbán "kevésbé radikálisan érvel", de ugyancsak támaszkodik "a nép hangjára" - tette hozzá Kahlweit, megjegyezve, hogy a miniszterelnök "szándékosan keveri a gazdasági menekült, a terrorista, a menedékkérő, a legális és illegális bevándorló fogalmát".