Braille-írásos graffiti is készült az idei Beton kurzuson

Akadálymentesített Braille-graffiti látássérülteknek, aszfalt Twister társasjáték, közmondások a járdán, padok a Duna-parton, fűszernövényes oszlop és köztéri betonpumpa is készült az idei Beton kurzuson, amelynek alkotásai szombaton, egy városi séta keretében mutatkoznak be az OFF-Biennále Budapest programjában.

Az ötödik alkalommal megszervezett kurzuson és műhelyfoglalkozáson mintegy 60 egyetemista ismerkedhetett meg a beton kreatív felhasználási módjaival a S'39 Hibrid Design Manufaktúra tervezőinek irányításával. A különböző intézmények építész, mérnök, forma- és bútortervező, valamint képzőművész hallgatói csapatokat alkottak, és a megosztás mottó jegyében készítettek köztéri alkotásokat - közölték a szervezők az MTI-vel.

A résztvevők idén nem mindennapi betonillesztékekkel javítottak ki járda- és vakolathibákat, vakok és gyengénlátók számára Braille-írással tették megtapasztalhatóvá a street art műfajt, sorozatban megrongált oszlopokat és köztéri padokat javítottak meg, vagy alakítottak ki ülőhelyeket a Duna-parton.

Az OFF-Biennále Budapest nevű kortárs művészeti sorozat keretében a hallgatók május 2-án délelőtt városi sétára várják az érdeklődőket, akik nemcsak az idei, hanem a korábbi évek köztéri munkáit is megismerhetik. A Beton-túra az Erzsébet téri Design Termináltól indul, délután pedig a L'Office közösségi térben előadáson mutatják be a projekteket a tervezés fázisától a kivitelezésig.

A Beton kurzus 2011-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) indult el, de később más felsőoktatási intézmények hallgatói is csatlakozhattak. Idén már a BME, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF), a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének (NYME-AMI) mintegy 60 hallgatója tervezett és készített különböző köztéri "beavatkozásokat" betonból.