Böllér Bajnokok Ligája Nógrádban

Böllér Bajnokok Ligáját rendeztek Nógrád megyében. A korábbi böllérversenyek legjobbjai csatáztak egymással – ahogy az a BL-ben illik. De ez most több volt, mint verseny: egyrészt jótékonysági esemény, a kárpátaljai magyarok támogatása volt ugyanis a cél. Másrészt az is fontos küldetés, hogy a hazai családi vállalkozások a hústermékeket minél könnyebben el tudják adni.

Disznóhúsból készítettek ételeket a Nógrád megyei Héhalomban. Huszonöt csapat több száz versenyzője érkezett az első Böllér Bajnokok Ligájára. Meghívták ugyanis a legjobbakat, a korábbi böllérversenyek győzteseit is.

Pontozták többek között a perzselést, a bontást vagy éppen a sonka és a szalonna készítését is. A gazdák szerint azonban a hús feldolgozásával még nem ér véget a munkájuk, a feldolgozott termékeket el is kell adni. A szaktárca, az egyik hazai üzletlánc és a Civil Összefogás Fórum is azért működik együtt, hogy piachoz juttassák a gazdálkodókat.

A vidéki ember számára még több lehetőséget kell adnunk az élhetőbb és jövedelmezőbb vidéki lét megteremtése érdekében. Az elmúlt évtizedek legnagyobb vesztesei a vidéki emberek voltak, nagy az elvándorlás és nehéz olyan munkát kapni, amely valós jövedelmet ad a családok számára” – magyarázta Horváth István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszteri biztosa.

Az üzletlánc azt vállalta, hogy a boltok polcain megjelenhetnek például a családi vállalkozások által készített hústermékek is.

Nyilvánvalóan lesznek fontos feladatok, a logisztikát meg kell oldanunk, illetve egy olyan összehangolt együttműködést kell megvalósítani, hogy a termelők is tudatában legyenek annak, milyen minőségi sztenderdeknek megfelelő árucikkeket kell biztosítaniuk annak érdekében, hogy a vásárlók számára közkedvelt árucsoport lehessen – mutatott rá Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

A Civil Összefogás Fórum szerint a közmunkaprogramban résztvevőket is be kellene vonni az élelmiszer-előállításba, ezzel is segítve a kisebb gazdaságokat. Így akár hosszabb távon is a szakmában maradhatnak.

Megszokják azt a munkát, és adott esetben még szakmunkássá is válhatnak, majd rögtön átkerülnek a vállalkozói szférába, ahol már a vállalkozás fogja őket fizetni – hívta fel a figyelmet Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum elnöke.

A mostani Böllér Bajnokok Ligájának egyébként kiemelt célja volt a kárpátaljai magyar közösségek támogatása, főként a Beregszász megyei Sárosoroszi lakóközössége, valamint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége is.