Migrénes betegeken segíthet egy magyar kutatócsoport

Van-e összefüggés a migrén és a stressz között? Örökölhető-e ez az életet is ellehetetleníthető fejfájás? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ az M1 Minden tudás című tudományos magazinjában bemutatott kutatócsoport.

Magyarországon körülbelül 1–1,2 millió migrénes él, a betegség elsősorban az aktív korban lévő lakosságot érinti, nőknél két-háromszor gyakoribb az előfordulása. Rajtuk szeretne segíteni A Semmelweis Egyetem kutatócsoportja, akik a migrén kialakulásához vezető genetikai tényezőket vizsgálja.

A vizsgálatokba a tervek szerint száz önként jelentkezőt vonnak be: ötven migrénest és kontrollcsoportként ötven egészséges személyt. Az orvosi csapat elsősorban arra összepontosít, hogy mi okozza a migrénes roham visszatérését.

A szakemberek funkcionális MR segítségével képeket készítenek az agyról, miközben különböző behatások érik az alanyt, például félelmet kifejező arcot mutatnak neki, vagy fájdalommal fenyegető helyzetet szimulálnak.

A kutatás célja, a migrénes rohamok megelőzése és olyan biokémiai mechanizmusok feltárása, amelyek támpontot nyújthatnak későbbi gyógyszerfejlesztésekhez.

A kutatók arra is keresik a választ, hogy a stresszoldó módszerek, úgy mint az autogén tréning, hogyan hat az agy működésére, ugyanis nem a fájdalomcsillapító gyógyszerek beszedése az egyetlen megoldás.

A nemzeti agykutatási program keretében alakult migrén munkacsoport már most biztosan látja, hogy a relaxációs módszereket alkalmazó migrénes betegeknek ritkábban fáj a fejük és kevesebb fájdalomcsillapítóra van szükségük.