Speciális karperecet kapnának az idősek

Infokommunikációs fejlesztési csomag – ezzel bővítik a Segítő kezek programot. Ehhez már mintegy 155 önkormányzat csatlakozott Magyarországon – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa elmondta: ez a program 2013-ban indult, először három városban modellezték, majd a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 32, majd tavaly már 155 önkormányzat csatlakozott a segítőhálózathoz. A program lényege, hogy a házi segítségnyújtásba bele nem tartozó elemeket megpróbálják mégis valamilyen módon biztosítani az időseknek – hangoztatta.

A program egy komoly kérdőíves felmérésre épült, körülbelül 70 ezer idős nyilatkozott arról, hogy mit szeretne látni ebben a csomagban. A válaszadók 61 százaléka érdemben kitöltötte az íveket. A legnagyobb problémának az idősek a magányt jelölték meg, ezt követték az egészségügyi problémák a közbiztonsági problémák mellett – tájékoztatott a biztos.

Hangoztatta: 10-15 éven belül a lakosság akár 10 százaléka is tartozhat az érintett körbe.

Beszélt arról is, hogy az infokommunikációs csomag három elemből áll: Skype-, illetve internetlehetőség, okostelefon és egy speciális karperec. Utóbbi nemcsak életfunkciókat, vérnyomást mérhet, az adatok egy központba jutnának el, és egy diszpécser figyeli őket, aki szükség esetén értesítheti a mentőket. A karperec tartozéka lenne egy pánikgomb, amit az idős ember megnyomhat, ha nagyon rosszul van, vagy ha azt észleli, hogy betörnek hozzá. Az eszköz riasztaná a rendőrséget is.

Megemlítette: egy felmérés szerint minden ötödik idősnek szüksége lenne arra, hogy beszélgessenek vele. nyilván ilyen mennyiségű humánerőforrás nem áll rendelkezésre. Ezért gondoltak a Skype-ra, ennek használatára a fiatal családtagok, önkéntesek taníthatnák meg az időseket, akik így tarthatnák a kapcsolatot hozzátartozóikkal, gondozójukkal.

A modellkísérlet Budapest V. kerületében és Kisvárdán indul 40 idős bevonásával. A tapasztalatok alapján készül el majd az a javaslat, mely a program kiterjesztéséről szól – mondta Rubovszky Csilla.