Infokommunikációs csomaggal bővül a Segítő kezek program

Infokommunikációs fejlesztési csomaggal bővül a szociális alapellátást kiegészítő Segítő kezek program, amelyhez mára mintegy 155 önkormányzat csatlakozott országszerte - mondta Jeneiné Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) idősek szociális alapszolgáltatásainak infokommunikációs fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa az MTI érdeklődésére.

A program - amely közfoglalkoztatottak, önkéntesek és közösségi szolgálatot teljesítők bevonásával nyújt segítséget az időseknek - 2013-ban indult Belváros-Lipótváros önkormányzatának kezdeményezésére, majd Kisvárda és Szombathely is csatlakozott - ismertette. Ma már mintegy 70 ezer idős ember vesz részt közvetlenül a programban, így a Magyarországon élő mintegy 475 ezer 80 év feletti lakos 14 százalékához eljutott a kezdeményezés - emelte ki.

Jeneiné Rubovszky Csilla kitért arra is, hogy a program során készített országos hatástanulmányból kiderült: a magány egyre nagyobb problémát jelent az idősek számára a fizikai és szellemi hanyatlás, családtagoktól, segítőktől való fizikai és szellemi függőség, időskori depresszió, elesettség és betegség mellett.

A szépkorúak problémáira további megoldást kínál a Segítő kezek program új, infokommunikációs eszközöket tartalmazó modellprogramja - ismertette a miniszteri biztos.

A kezdeményezés az idősek életminőségének javítását, a segítő családtagok és a házi ápolók helyzetének könnyítését teszi lehetővé. Emellett kiemelt célja, hogy az idősek a lehető leghosszabb ideig tudjanak a saját, megszokott környezetükben maradni - tette hozzá az NFM miniszteri biztosa.

A modellprogram során megtanítanák az időseknek az internet, a Skype és az okostelefon használatát, valamint kapnának egy vészjelző karperecet is, amely méri a vérnyomást és képes jeleket küldeni az orvosoknak, hogy még az esetleges rosszullét előtt be tudjanak avatkozni - mondta. A karperec emellett a rendőrséget is értesíti az idős személy ellen irányuló bűncselekmény esetén, ezzel a biztonságot szolgálja - ismertette Jeneiné Rubovszky Csilla.

A Segítő Kezek infokommunikációs modellprogramban résztvevők térítésmentesen jutnak az eszközökhöz - emelte ki a miniszteri biztos.