Az LMP a béremelés kedvéért megszavazza a rendvédelmi dolgozók jogviszonyáról szóló törvényjavaslatot

Az LMP frakciója a keddi parlamenti szavazáson támogatni fogja a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvényjavaslat elfogadását - jelentette be hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján a képviselőcsoport vezetője.

Schiffer András közölte, a törvény több, lényeges részét nem tartják elfogadhatónak, de a rendvédelmi és honvédelmi ágazat dolgozóinak béremelése kedvéért mégis megszavazzák a jogszabályt.

A frakcióvezető közölte: a törvénynek olyan pontjai is vannak - például a hivatásos állomány szólás- és gyülekezési szabadságának korlátozása -, amelyeket alaptörvény-ellenesnek tartanak. Éppen ezért az LMP arra készül, hogy az ilyen passzusok miatt az Alkotmánybírósághoz fordul.

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője. (MTI-fotó: Máthé Zoltán)

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője.
(MTI-fotó: Máthé Zoltán)A sajtótájékoztatón részt vett az LMP önkormányzati és rendészeti szakszóvivője, Gerstmár Ferenc is. Elmondta, hogy a bérfejlesztés nem kendőzheti el az ágazat további problémáit. Követelte a szolgálati nyugdíj visszaállítását, egyúttal garanciát kért a létszámbővítésre és szorgalmazta a finanszírozási struktúra átalakítását.

Az országos elnökségi tag különösen fontosnak nevezte, hogy a szakszervezetek ezen a területen is ugyanolyan jogosultságokat kapjanak, mint bármelyik másik ágazatban. Hozzátette, hogy pártjuk az életpályamodellt a nem hivatásos munkavállalókra is kiterjesztené.