A dunavarsányi székhelyű, dízel részecskeszűrőt gyártó cég a kormány hatodik japán stratégiai partnere

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormány a japán Ibiden Hungary Kft.-vel kedden Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a megállapodás aláírásakor elmondta: az Ibiden négy gyártócsarnokot, valamint egy kutatás-fejlesztési központot üzemeltet, és több mint 2200 embert foglalkoztat Magyarországon. A 2004 óta működő vállalat több mint 50 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az európai piacon.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy már 149 japán vállalat működik Magyarországon, amelyek 25 ezer embernek adnak munkát. Magyarország gazdasága exportorientált, minél több a magas hozzáadott értékű export, annál tartósabb a gazdaság sikere - fogalmazott Szabó László, hozzátéve, hogy a tavalyi 3,6 százalékos GDP-növekedéssel Magyarország volt a leggyorsabban növekvő gazdaság az Európai Unióban. Utalt arra is, hogy a világ 20 legnagyobb autóipari beszállítója közül 15 működik Magyarországon, sikerrel.

Az államtitkár kifejtette: bízik abban, hogy a stratégiai megállapodás tovább erősíti az Ibiden sikereit, további beruházásokat vonz Magyarországra, és a vállalat egyre több magyarországi beszállítót is foglalkoztat majd.

Japán autóipari céggel írt alá stratégiai megállapodást a kormány


Asano Yasuhiro, az Ibiden Hungary Kft. elnöke elmondta: az Ibident 1912-ben alapították Japánban, akkor az áramfejlesztés volt a fő profilja. Az azóta eltelt évszázadban a vállalat tevékenysége folyamatosan bővült, a kerámia és az elektronikai ipar mellett építési, illetve környezetvédelmi anyagok gyártásával is foglalkoznak.

Az Ibiden Hungary dízel részecskeszűrőket (DPF), valamint tartó-, tömítőanyagokat is gyárt. A dízel járművekbe beépített kerámia alapanyagú DPF kiszűri a motor által kibocsátott, a környezetre káros szemcsék több mint 99 százalékát, így nagy szerepe van a károsanyag-kibocsátás megelőzésében.

A kiadott írásos tájékoztató szerint a társaság által előállított szűrőket az Európai Unió autógyárainak, illetve Európán kívüli vevőknek is értékesítik. A 2013/14-es pénzügyi évben a vállalat nettó árbevétele meghaladta a 74,6 milliárd forintot.

Az Ibiden és a kormány együttműködésének fő területei a gyártásfejlesztés, az innováció és kutatás-fejlesztés, valamint a képzési együttműködési rendszer fejlesztése. A kedden aláírt dokumentum a kormány 57. stratégiai együttműködési megállapodása.

Az első ilyen megállapodást 2012 nyarán írták alá, 2013 végére 36-ra nőtt a kormány stratégiai partnereinek száma, majd 2014-ben további 16-tal gyarapodott a lista.