A keresztényeket gúnyolják, szidják, bántalmazzák a legtöbbször

A vallásszabadság hiánya vagy korlátozása 75 százalékban a keresztényeket sújtja – mondta a Kossuth Rádióban a vallási diszkriminációt világszerte monitorozó L'Aide á l'Église en Détresse nevű szervezet igazgatója.

A legfrissebb adatok szerint a világ keresztényeinek 10 százaléka olyan országban él, ahol veszély fenyegeti a vallása miatt. A L'Aide á l'Église en Détresse nevű, a katolikus egyházhoz kapcsolódó nemzetközi szervezet a bajban lévő keresztények megsegítésével foglalkozik. Húsz országban van irodájuk, százötven országban nyújtanak konkrét, anyagi-fizikai segítséget. Folyamatosan monitorozzák a vallásszabadság helyzetét a világban.

A szervezet igazgatója, Marc Fromager elmondta, kétévente adnak ki jelentést a vallásszabadság helyzetéről, és nem csak a keresztények, hanem minden más vallásos ember diszkriminációjával foglalkoznak, legyenek azok muszlimok, hinduk vagy buddhisták. A jelentés adataiból egyértelműen és objektíven megállapítható, hogy a vallásszabadság hiánya vagy korlátozása 75 százalékban a keresztényeket sújtja – tette hozzá.
A Marc Fromager, a vallási diszkriminációt monitorozó L'Aide á l'Église en Détresse igazgatója - Szombat reggel

Az igazgató tájékoztatása szerint általában 200 millió keresztény, vagyis a vallás híveinek 10 százaléka él olyan közegben, ahol a kereszténysége miatt így vagy úgy megnehezítik az életét. Ez nem azt jelenti, hogy ennyi ember nap mint nap borzalmas szenvedéseken megy át, és erőszakos üldözést áll ki, a diszkriminációnak ugyanis számtalan fokozata van. Ide tartozik a legegyszerűbb társadalmi nyomás, a gúnyolódás, szidalmazás is, amelyek nem fizikai bántalmazások, de annak előkészítői lehetnek. A lista végén a vallásgyakorlás teljes tiltása áll.

Az Iszlám Állam terrorszervezet líbiai ága által elrabolt egyiptomi keresztények hozzátartozói várakoznak a kairói Szent Márk-katedrális előtt 2015 februárjában MTI Fotó: Máté Bence



A diszkriminációk vallási és politikai eredetű is lehetnek. Utóbbit ott tapasztalni, ahol egypártrendszer van, mint Kínában, Laoszban, Kubában vagy Észak-Koreában, ahol a kereszténység nem fér bele a helyi politikai irányvonalba. Ennél sokkal jelentősebb a vallási gyökerű diszkrimináció, miközben a vallási fundamentalizmus egyre erősödik a világban. Aggasztó a helyzet például Indiában, ahol 2014 óta a szélsőséges hindu politikai erő, a Bháratíja Dzsanata Párt (Indiai Néppárt, BJP) gyakorolja a hatalmat. Egy szélsőséges hindu kisebbség képes olyan társadalmi feszültséget szítani, aminek az a vége, hogy megtámadják a keresztényeket. Persze a legtöbb hindu nem ilyen – hangsúlyozta.

Mindent egybevetve azonban nem a hindu, hanem az iszlám fundamentalizmus okozza a legtöbb gondot. A legtöbb hátrányos megkülönböztetés a Közel-Keleten és Afrikában,a  muszlim többségű államokban éri a keresztényeket.

A L'Aide á l'Église en Détresse nagyon fontosnak tartja, hogy a világ értesüljön ezekről az esetekről, mert azt látják, hogy az emberek sokszor nem is hallottak. Ezekben az országokban a szervezet konkrét segítséget is ad, például pénzt gyűjtenek a szíriai és iraki keresztények számára, akiknek menekülniük kell hazájukból.  Októberben a szervezet 4 millió eurót küldött Irakba, ahol mintegy 125 ezer keresztény él. Ebből a pénzből élelmet vásárolnak nekik, segítik a lakhatásukat, előregyártott elemekből házat építtetne. Ezek ugyan átmeneti szállások, de mégiscsak fedél van a menekültek feje felett. A szervezet iskolákat is épít a keresztény gyerekeknek, mert fontos, hogy a fiatalok tanulhassanak. Máshol a helyi egyházközséget segítik, például támogatják a papok képzését, a  templomépítést.

A Nyugaton élő keresztények helyzetéről Marc Fromager azt mondta, erősödik a vallásukkal szembeni türelmetlenség. Kicsit nyugtalanító, hogy az európai országokban egyre kevésbé nézik jó szemmel, ha az egyház nyilvánosan megjelenik, és a vallást igyekeznek visszaszorítani a magánszférába. Sokszor egyszerűen azért kerülnek hátrányba a keresztények, mert az emberképük ütközik azzal a szemlélettel, amely felé a mai társadalmi gondolkodás hajlik. Az igazgató hozzátette, arra biztatják a keresztényeket, hogy ne hagyják magukat, és imádkozzanak!