Átadták az idei Scheiber Sándor-díjakat Budapesten

Átadták a Scheiber Sándor-díjakat hétfőn Budapesten. Az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem (ORZSE) néhai vezetőjének emlékére alapított elismerést az idén Glässer Norbert, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszékének oktatója, Oláh János, az ORZSE rektorhelyettese és Raphael Vago, a Tel-Avivi Egyetem Történelem Tanszékének oktatója kapta.

A díjat átadó Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Scheiber Sándor képes volt arra, amire kevesen: bár külföldön is ismert és elismert volt, élete végéig magyar tudós maradt.

A róla elnevezett díj rámutat arra, hogy "fontosnak tartjuk a zsidó kultúra legnagyobb egyéniségei szellemiségének fenntartását és az örökségük továbbvitelét" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy az idei díjazottak valamennyien Scheiber Sándor örökségét viszik tovább.

Balog Zoltán szólt arról is, hogy Magyarországon 1944-ben a magyar-zsidó, zsidó-magyar kollektív emlékezet olyan veszteséget szenvedett, hogy az szinte pótolhatatlannak látszott, és biztos, hogy van, ami pótolhatatlan is.

Ráadásul 1944 után sem jött el a megbeszélés, a kollektív emlékezet feltámasztásának ideje, hiszen az a korszak sokkal inkább a hallgatásról és a manipulációról szólt. A diktatúra érdekeit az szolgálta, hogy ne legyen magyar megújulás, ne legyen zsidó megújulás, és ne legyen megbékélés sem. Elég csak arra gondolni, hogy Scheiber Sándornak mennyi aktája van a Történeti Hivatalban - mutatott rá a miniszter.

Mégis vannak és voltak megőrzők, akik akkor is és ma is biztosítékul szolgáltak és szolgálnak, hogy két ilyen időszak után újra lehessen beszélni a múltról, és teljes nyíltsággal be lehessen mutatni azt, ami a miénk, ami közös kincs - tette hozzá Balog Zoltán.
Voigt Vilmos, az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatója, a Scheiber Sándor-díj kuratóriumának tagja Glässer Norbertről elmondta, hogy a szegedi egyetem adjunktusaként, valamint az ottani Vallási Kultúrakutató Csoport keretében dolgozik. Kutatta a hazai zsidó sajtót, és különös figyelemmel foglalkozott a csodarabbikról szóló hagyományokkal.

Fröhlich Ida, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, a Scheiber Sándor-díj kuratóriumának tagja a díjazott Oláh Jánosról elmondta, hogy pályája kezdetén geológiával foglalkozott. Az 1989 és 1993 közötti évek hozták el életében a fordulatot, ekkor végezte ugyanis el az Országos Rabbiképző Intézet judaisztika tanárképző szakát.

Átadták a Scheiber Sándor-díjakat


Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) alelnöke, a díj kuratóriumának tagja Raphael Vagót méltatva ismertette: az erdélyi születésű tudós 1958 óta Izraelben él. A Tel-Avivi egyetemen tanult, ott szerezte meg tudományos fokozatait és jelenleg is ott oktat. Vendégprofesszorként több kurzust vezetett a Concordia Egyetemen Montrealban és a Calgary Egyetemen.

Kitért arra: Raphael Vago példátlanul széles rálátással rendelkezik a térségben az egykori Osztrák-Magyar-Monarchia területén kialakult államokra és társadalmakra.

A Scheiber Sándor-díjat minden évben azok kaphatják meg, akik a hebraisztika, judaisztika, zsidó vallás és az oktatás, valamint a zsidó és nem zsidó emberek közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításáért - a magyar kultúra szolgálatában - kimagasló munkát végeztek.