Érik a zöld bank

A hazai energiahatékonysági és megújuló energetikai fejlesztések finanszírozásának meghatározó eszköze lesz, tart a koncepció kidolgozása és a termékek fejlesztése, az első még az év első felében kijöhet a piacra.

Folyamatban van a zöld bank koncepció kidolgozása és a termékek fejlesztése, az idei év első fél évében várható az első zöld termék megjelenése a piacon - közölte a Miniszterelnökség az MTI megkeresésére kedden. A tárca írásos válasza szerint a zöld bank a hazai energiahatékonysági és megújuló energetikai fejlesztések finanszírozásának meghatározó eszköze lesz.

Ennek során a lakosság, a kis- és közepes vállalkozások, az önkormányzatok, az önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok, nonprofit szervezetek és a központi kormányzati beruházások megvalósítása érdekében energiahatékonysági és megújuló energetikai finanszírozási termékeket fejleszt, hazai és uniós visszatérítendő, illetve vissza nem térítendő források hatékony felhasználásában vesz részt, ESCO finanszírozást valósít meg. (Az ESCO finanszírozás során az elért megtakarításból történik a projekt finanszírozása.)

A Miniszterelnökség kiemelte, hogy a zöld banki koncepció a lakosság, az állam és a vállalkozások energiafelhasználásának csökkentése révén hosszú távon, környezetbarát módon támogatja a kormányzat rezsicsökkentő programját, csökkenti az energiaimport-szükségletet, munkahelyeket teremt és hozzájárul a gazdaság bővüléséhez.