Tisza István magyar miniszterelnöknek adnak tanácsot az OKPV döntősei

Vasárnap rendezik az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny (OKPV) döntőjét, az idén a vetélkedőre - amelyen Tisza István magyar miniszterelnöknek adnak tanácsot a diákok - mintegy száz csapat jelentkezett.

A Mathias Corvinus Collegium és a Hungarian Business Case Society közös versenyének a legfőbb célja, hogy az üzleti életben használt problémamegoldó eszközökkel megismertesse a Kárpát-medencei középiskolásokat, és megmutassa, hogy a történelem az "évszámmagoláson" túl a tudatos döntésekről is szól - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az idei verseny során a diákok Tisza István, a Magyar Királyság miniszterelnökének a tanácsadói lesznek. A történet a szarajevói merénylet utáni mozgalmas hetekben játszódik. A versenyzőknek a külpolitika és a Szerbiának adott hadüzeneten túl számos belpolitikai (például az általános választójog kiterjesztése, nemzetiségek) kérdést is meg kell válaszolniuk. A diákok a verseny során a Tisza István (és közvetve a Magyar Királyság) előtt álló lehetőségeket veszik számba - olvasható a vetélkedő ismertetőjében.

A versenyre jelentkezett csapatok két fordulóban mérkőznek meg egymással. Az első forduló, egy online selejtező volt, a második pedig az országos döntő, amelyen a hallgatók egy ötfős, történészekből és üzletemberekből álló zsűri előtt prezentálhatják a döntő előtt kézhez kapott történelmi esettanulmány általuk kidolgozott megoldását.

Idén a zsűriben olyan neves személyiségek foglalnak helyet, mint Romsics Ignác történész, Strohmayer János, a CIB vezérigazgató-helyettese, Száray Miklós történelem tanár, tankönyvíró, Török Gábor politológus, valamint Tombor András történész, kurátor - írták.