Dél-Afrikáig jutott két jeladós fehér gólya

Két jeladós fehér gólya mintegy húszezer kilométeres vándorutat megtéve Dél-Afrikáig jutott, de olyan példányok is vannak, amelyek itthon teleltek.

Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkoordinátora pénteken az MTI-nek elmondta, "a Január névre keresztelt gólya már 2013-14 telét is Magyarországon töltötte. Tavaly ősszel sem vonult el, a legnagyobb hidegek idején is az Ipoly-völgyben tartózkodott. Utoljára ez év január 16-án kaptunk SMS-t jeladójától, azóta nem tudunk róla semmit. A leghidegebb időszakban, amikor az állóvizek befagytak, marhakarámok közelébe húzódott Ludányhalászi mellett, ahol valószínűleg a takarmányt dézsmáló kisrágcsálók jelentették fő táplálékát”.

Hozzátette: egy másik jeladós gólya Szarvas közelében telel, ahol valószínűleg etetik. A fehér gólyák többsége azonban részt vett a faj megszokott vándorútján. Legdélebbre a Nógrád megyei Karancskeszi községben jeladóval ellátott, Keszi jutott, jelenleg Kelet-Fokföld tartományban tartózkodik. A gólyakamerájáról közismert Nagyhalásziból származó, Rimócon nevelőszülőkhöz adott Picur szintén Dél-Afrikában időzik, Durbantól északkeletre. Vándorútja során Lesothóban is járt. Ezek a gólyák egyelőre semmi jelét nem adják annak, hogy hazafelé indulnának, de az időjárás változása, a déli féltekén beköszöntő tél következtében fellépő szűkösebb táplálékkínálat miatt valószínűleg észak felé húzódnak.

Fehér gólya (Ciconia ciconia) száll Szécsényben 2014. június 11-én. Elkezdődött a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Gólya Road Show 2014 című országos gólyafészek-felmérési és gyűrűzési programja. MTI Fotó: Komka Péter

Fehér gólya (Ciconia ciconia) száll Szécsényben 2014. június 11-én.  (MTI Fotó: Komka Péter)Papp Ferenc elmondta, ez a két madár légvonalban is csaknem 9000 kilométerre tartózkodik fészkétől, a szárazföldek felett vezető vándorút kerülői és a táplálékszerző kóborlások miatt azonban már csaknem húszezer kilométert tettek meg. A gólyák  (Ciconia ciconia) vándorútjuk során nem repülnek ki a nyílt tenger fölé, hanem az Európa keleti részén fészkelők a Boszporusz vidékén gyülekeznek, majd Kis-Ázsiát keresztezve, a Közel-Kelet partvidékét követve érik el a Nílus völgyét.

Két, Szlovákiában megjelölt madár közül Peter jelenleg Mozambik nyugati részén, Michal pedig Zambia és Tanzánia határvidékén időzik. A Horka nevű gólya Kenyában, az Egyenlítő közelében tartózkodik.

Papp Ferenc kifejtette, a Száhel-övezetben telelő többi madár az elmúlt hónapokat nagyrészt Csádban és Szudánban töltötte, de tett kitérőket Niger, Nigéria, Kamerun, Dél-Szudán és a Közép-afriai Köztársaság területére is. Hozzátette, az egyik fehér gólya, a tél nagy részét a Csád-tó vidékén töltő Varbó nevű, öreg madár mozgásából – bár a Szahara déli részén hiányos a GSM-hálózat lefedettsége – arra lehet következtetni, hogy megindult észak felé, ugyanis Szudánban elérte a Nílus vidékét.

Az MME szakemberei 2012 óta a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” magyar-szlovák, valamint az „Északi gólyahír” című hazai projekt részeként 44 fehér gólyát láttak el jeladóval. Közülük tíz követhető nyomon az interneten, ahol a madár neve, majd a térkép kiválasztásával található meg az útvonal.

Kapcsolódó tartalom