Németországi körútra indul egy stoppos robot

A tavaly nyáron Kanadát végigstoppoló, beszédes, internetkapcsolattal rendelkező hitchBOT ikertestvére hamarosan megtapasztalhatja, hogy a német autósok ugyanolyan kedvesek-e, mint a kanadaiak.

A gyermek méretű robot a tervek szerint február 13-tól kezdődően végigstoppolja Németországot - jelentette be a fejlesztő csapat. Február 22-én fejezi be körutazását az országban, feltéve, ha elég német autós veszi fel.

A robot szinte teljesen megegyezik elődjével, lim-lomból (sörhűtő-vödör, habhenger, gumicsizmák és -kesztyűk) fejlesztették ki. Az eredeti hitchBOT-hoz hasonlóan csak egyik karját tudja mozgatni, és csak az idegenek kedvességére támaszkodva tudja megtenni útját. Beszédfelismerő technológiával látták el, így beszélgetni tud azokkal, akikkel összefut; GPS-szel, illetve mobil vezeték nélküli kapcsolattal rendelkezik, így pozícióját frissíteni tudja az interneten, emellett a beszélgetésekhez fel tudja használni a Wikipediát.

A HitchBOT az út mentén, mosolyogva várakozik München közelében február 12-án. Február 13-án kezdi meg tíznapos stoppos körútját az országban, miután ikertestvére tavaly nyáron 6000 kilométert stoppolt végig Kanadában. (Fotó: EPA/Sven Hoppe)

A HitchBOT mosolyogva várakozik az út mentén München közelében február 12-án.  (Fotó: EPA/Sven Hoppe)



Az első hitchBOT 6000 kilométert tett meg tavaly nyáron Halifaxből Victoriába, újonnan szerzett kanadai barátaival. Kalandjairól rendszeresen beszámolt a Twitteren és Facebookon.

A robotot David Harris Smith a McMaster Egyetem, és Frauke Zeller a Ryaerson Egyetem kommunikációs szakembere fejlesztette ki. Együttműködő művészeti projektként tekintettek a kísérletre az emberek és robotok közötti kapcsolat és bizalom mértékének feltérképezésére.

A Németországból származó Zeller elmondta, a csapat alig várja, hogy felfedezze, milyen kihívások várnak a hitchBOT-ra. Beszédfelismerő technológiájának eleve egy új, számos dialektussal rendelkező nyelvvel kell megbirkóznia, emellett a német autópályán sem lesz egyszerű dolga stopposként. A csapat azonban támogatást kap a ProSiebenSat1 médiacsoporttól, amely a Galileo névre keresztelt oktató-szórakoztató show-jában követi majd útját.

A HitchBOT mosolyogva várakozik az út mentén München közelében február 12-án. Február 13-án kezdi meg tíznapos stoppos körútját az országban, miután ikertestvére tavaly nyáron 6000 kilométert stoppolt végig Kanadában. (Fotó: EPA/Sven Hoppe)

(Fotó: EPA/Sven Hoppe)



A kutatók reményei szerint a német autósok ugyanolyan segítőkészek lesznek, mint a kanadaiak voltak. A kanadaiak ugyanakkor nagyon magasra helyezték a lécet, nemcsak elvitték a robotot egy darabon, hanem többek között ékszerekkel is ellátták, sőt fekete körömlakkal is kifestették. Kalandjait a közösségi médián követők pedig tömegesen írtak aggódó üzeneteket a kutatóknak, amikor órákon át nem mozdult.

A németországi útját megkezdő hitchBOT majdnem teljesen megegyezik a kanadai utat elvégzővel, de jobb, hosszabb élettartamú akkumulátora van. Emellett beprogramozták neki a német nyelvet és kultúrát - többek között népszerű tévéműsorokat -, ami Zeller szerint elősegíti a könnyed társalgást.