Jövőre csökken a bankadó - Az állam bevásárolja magát az Erstébe

A tervek szerint jövőre 60 milliárd forinttal kevesebb bankadót kell majd fizetniük a pénzintézeteknek - közölte Orbán Viktor, aki azt is bejelentette, hogy a magyar állam 15 százalékos részesedést szerez az Erste Bank Hungary-ben. A miniszterelnök az EBRD elnökével és az Erste Group vezérigazgatójával tartott közös sajtótájékoztatóján azt mondta, a vételár még nincs meg, mivel a bank átvilágítása csak most kezdődik.

Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója azt közölte, hogy az EBRD és a magyar állam is 15 százalékos tulajdonrészhez jut tőkeemeléssel. Orbán Viktor azonban azt is megjegyezte: a megállapodás rögzíti, hogy átvilágítják az Erste Bank Hungary-t, a kormány szándéka, hogy 15 százalékos tulajdonrészt szerezzen a bankban, "feltéve, ha meg tudunk állapodni az árban", és "a végén a tárgyalások a részletkérdésekben stimmelnek majd".

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a megállapodás értelmében a kormány 2016-2017-ben jelentősen csökkenti a bankadót, és az adónem mérséklését 2018-2019-ben is folytathatja. Kérdésre válaszolva arról is beszámolt, hogy a bankadó 2016-ban 60 milliárd forinttal csökken, alacsonyabb lesz az adókulcs, illetve változik az adó kiszámításának alapja is.

Budapest, 2015. február 9. Orbán Viktor miniszterelnök (k), Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke (b) és Andreas Treichl, az osztrák Erste Group Bank AG vezérigazgatója (j) sajtótájékoztatót tart a megállapodás aláírása után az Országházban 2015. február 9-én. A kormány 2016-2017-ben jelentősen csökkenti a bankadót, és az adónem mérséklését 2018-ban is folytatja - jelentette be a miniszterelnök. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke (b) és Andreas Treichl, az osztrák Erste Group Bank AG vezérigazgatója (j) MTI Fotó: Máthé Zoltán



Orbán Viktor elmondta: 2017-ben ennél enyhébb bankadó-csökkentés lehet, és a megállapodás szerint a kormány ezután is törekedni fog arra, hogy "az Európában bevett mértékhez közelítsen" a magyar bankadó mértéke, mert az első kétéves csökkentés után "még mindig első helyen leszünk valahol Szlovákia előtt".

A költségvetés elbírja a csökkentést

A miniszterelnök aláhúzta: a megállapodás 2016-2017-re számszerűen is tartalmazza, hogy mennyivel csökken majd a bankadó, az azt követő két évre (2018-2019-re pedig) vonatkozóan pedig rögzítették a kormány további csökkentési szándékát.

Mint mondta, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter "hosszú heteken keresztül végzett számításokat", és úgy látják, hogy a magyar gazdaság teherbíró képessége, növekedési potenciálja lehetővé teszi, hogy a költségvetés - a maastrichti kritériumokat betartva - "elviselje" ezt az alacsonyabb bankadót.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy 2010-ben nehéz körülmények között kellett kiutat találnia Magyarországnak az európai pénzügyi válságból, és akkoriban kevesen osztották a magyar kormány elképzeléseit a válságkezelés helyes módját illetően.

A kabinet a bankadó kivetésével megkérte a magyar bankrendszer szereplőit, hogy segítsék Magyarországot a pénzügyi válság következményeinek viselésében - mondta Orbán Viktor. A Magyarországon működő akkori bankok ezt megértették, és ha ellenezték is, tudomásul vették, és korrekt módon betartották az akkor meghozott szabályokat - tette hozzá.

Az elmúlt években Magyarország azért küzdött, hogy visszataláljon a gazdasági növekedés útjára; tavaly Európában a második legmagasabb bővülést érte el, "és ez így lesz ebben az esztendőben is", a költségvetési hiányt pedig példamutatóan alacsony szinten sikerült tartani - emelte ki Orbán Viktor.

MTI Fotó: Máthé Zoltán



Új fejezetet nyitott a kormány

Szólt arról is, hogy a hétfőn aláírt megállapodással "eljött az a pillanat, amikor megpróbálhatunk egy új fejezetet nyitni az európai bankszektorral való együttműködésünkben". Az Erste Bank egy olyan Magyarországon működő, magyar bank is lesz, amely a kormány reményei szerint a szerződésben vállalt magasabb finanszírozással nemcsak megtartja pozícióit, hanem erősíteni is fogja azokat - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Andreas Treichl kiemelte: a megállapodás nagyon fontos az Erste Bank számára, amely nehéz éveken van túl. Hozzátette: az Erste hisz abban, hogy a bankcsoportnak Közép-Európában gazdaságilag vezető szerepet kell játszania. Ha Közép-Európa nem növekszik, akkor Európának sincs esélye arra, hogy visszatérjen a normális pályára - emelte ki az Erste Bank vezérigazgatója.

"Azért vagyunk itt, hogy ezt a növekedést finanszírozzuk" - jelezte a vezérigazgató. Hozzáfűzte: a magyarországi bankok mindegyike keresi a lehetőségeket a magyar ipar, a kereskedelem finanszírozására, és hogy külföldi befektetéseket vonzzon Magyarországra, valamint segítse a kis- és közepes vállalkozásokat, amelyek a gazdasági növekedést vezethetik.

Andreas Treichl elmondta: a megállapodás aláírása nemcsak az Erste, hanem az egész magyar bankszektor számára fontos.
Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke történelmi  lépésnek nevezte a megállapodást, amely szavai szerint azt jelzi, hogy szilárd alapokra tudják helyezni ezzel a banki együttműködést, mivel számos kötelezettséget vállalnak a szerződést aláíró felek.

Az EBRD elnöke kiemelte: Magyarország jó növekedést mutatott az elmúlt években, Magyarország jól jött ki a válságból, ezzel együtt az országban hatékony bankszektorra van szükség.  Magyarországon egy erős vállalkozói szellem uralkodik, és ehhez megfelelő finanszírozásra van szükség - fűzte hozzá.

MTI Fotó: Máthé Zoltán



 550 milliós hitelprogramot indít Magyarországon az Erste

Az Erste Bank Hungary a következő három évben összesen 550 millió eurós hitelprogramot indít a magyar gazdaság támogatására a hétfőn a magyar kormánnyal és az EBRD-vel aláírt szándéknyilatkozat értelmében - közölte az Erste Bank Group honlapján.

Egy 250 millió eurós hitelkeret legfontosabb része a közszféra alkalmazottai számára kidolgozott komplett pénzügyi csomag. Energiahatékonysági programokat 100 millió euró értékben finanszíroz a bank,  200 millió eurót pedig az agrárgazdaság hitelezésére fordítanak.

A közlemény szerint a magyar kormány a szándéknyilatkozatban kijelenti, hogy nem kíván többségi tulajdonrészt szerezni rendszerszinten fontos bankokban, és kötelezi magát, hogy a következő három évben magánkézbe adja a magyar bankokban jelenleg közvetve vagy közvetlenül birtokolt többségi részvénycsomagját.

Kilőtt az OTP

A tőzsde jól fogadta a bankadó csökkentésére tett ígéretet. Az OTP-részvények a kormányfői bejelentést követően kilőttek. A papírok ára 4,85 százalékkal 4110 forintra erősödött, de napközben az árfolyam minimuma 3763 forint, maximuma 4175 forint volt.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője szerint könnyen lehet, hogy az idei év a forint és az OTP, valamint a magyar papírok éve lesz, akár felminősítésre is sor kerülhet.