A Hazajáró Erdélybe indul

A Duna TV Magyar Örökség Díjas Hazajáró című magazinműsorának két szereplője most erdélyi közönségtalálkozókon vesz részt.

Erdélyi közönségtalálkozó körútra indul a Duna TV Magyar Örökség Díjas Hazajáró című magazinműsorának két szereplője. A tizenegy helyszínt felölelő, nyolcnapos eseménysorozat február 20-án Torockón kezdődik a Duna-házban - mondta el csütörtökön az MTI-nek Moys Zoltán, a 2011-ben indult honismereti műsor rendezője és forgatókönyvírója.

Az eseménysorozat keretében a közönség a műsor két szereplőjével, Kenyeres Oszkárral és Jakab Sándorral ismerkedhet meg, akik a Hazajáró stábjáról és a műsor készítésének kulisszatitkairól mesélnek, valamint levetítenek egy bakiparádét is.

Moys Zoltán  elmondta: eddig főleg Magyarországon zajlottak hasonló közönségtalálkozók, azonban mostanra annyi meghívás érkezett a műsor számára Erdélyből, hogy úgy döntöttünk, ideje egy ottani eseménysorozatot is megszervezni, és a rendelkezésre álló időben minél több helyszínt felkeresni.

Hozzátette: a klasszikus közönségtalálkozók mellett a szereplők - akik közül Kenyeres Oszkár történelem-földrajz szakos tanár - több iskola diákjainak is rendhagyó földrajzórákat tartanak Csíkszeredán. Az alkalmak lényege, hogy a műsor szereplői a Kárpát-medence bebarangolása alatt szerzett tapasztalataikat a gyerekek és kamaszok számára is közérthető formában adják tovább.

"Meg lehet ismerni egy tájat úgy is, ha az ember egy tankönyvből tanul, de a helyszínen szerzett tapasztalat mégis összehasonlíthatatlanul többet jelent" - mondta el Moys Zoltán. Kiemelte, a találkozókkal szeretnék rávenni a fiatalokat, induljanak el, fedezzék fel legalább a közelükben fekvő tájakat, az ott található kultúrtörténeti emlékeket, és keressék fel azokat az embereket, akik a helyi közösségek motorjaiként rengeteget tesznek a magyar identitás megmaradásáért, hiszen így rengeteg kaland várhat rájuk.

"Akárcsak a műsornak, a közönségtalálkozóknak is az a fő célja, hogy kimozdítsa az embereket a négy fal közül" - hangsúlyozta Moys Zoltán az MTI-nek.

A körút február 20-án délután 5 órakor indul Torockón, a Duna-házban. Másnap délelőtt a nyárádszeredai kultúrház, valamint délután a marosvásárhelyi Blue Pearl vendéglő következik.

Február 22-én a siklódi Dávid Vára vendéglőben találkozhat a közönség Kenyeres Oszkárral és Jakab Sándorral.

Február 23-án a gyergyókilyénfalvai kultúrház, valamint a gyergyószentmiklósi művelődései ház lesz a találkozó helyszíne.

Február 24-én a baróti Erdővidék Múzeuma kerül sorra, ezt követően 25-én pedig a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban lehet megismerkedni a Hazajáró szereplőivel.

Február 26-án a brassói Áprily Lajos Gimnáziumban szerveznek közönségtalálkozót, másnap pedig a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen csíkszeredai kampuszán. Az eseménysorozat február 28-án a székelyudvarhelyi Régi Moziban zárul.

A találkozók többségét az Erdélyi Kárpát Egyesület szervezi.