Robotprogramozási verseny lesz Debrecenben

A FIRST LEGO League (FLL) nemzetközi robotprogramozási versenysorozat közép-európai elődöntőjét a debreceni Agora tudományos élményközpontban rendezik meg február 7-én - jelentették be a szervezők kedden a helyszínen sajtótájékoztatón.

A versenyen a visegrádi országok legsikeresebb középiskolás csapatai mérik össze felkészültségüket és kreativitásukat - mondta el Debrecen alpolgármestere a sajtótájékoztatón. Barcsa Lajos hozzátette: Debrecen jelentős forrásokat fordít arra, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a természet- és műszaki tudományok iránt.

Ezt a célt szolgálja a helyi Tóth Árpád Gimnáziumban az Öveges-program keretében 318,5 millió forintos beruházással létrehozott laboratórium és az 1,8 milliárdos fejlesztéssel létesült Agora tudományos élménypark - mutatott rá.

Barcsa Lajos szerint Debrecenben "az innováció alappillére" a National Instruments (NI) Hungary Kft., amely mentorprogramjával segíti bevinni a gyakorlatot az oktatásba. Imets Ákos, az NI Hungary Kft. kutatás-fejlesztési mérnökségének vezetője hozzátette: ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, 2020-ig 25 százalékos mérnökhiány lesz Magyarországon.

Mentorprogramjuknak az a célja, hogy játékos módon hozzák össze a diákokat a legkorszerűbb technológiákkal. A programmal jelenleg 41 önkéntes mentorral 60 általános és középiskolában több mint ezer diákot támogatnak, akik tanóra vagy szakköri foglalkozás keretében ismerkednek meg a műszaki gondolkodás alapjaival - ismertette Imets Ákos. Hozzátette: a fiatalok kezdetben saját programozású autonóm robotok segítségével hajtanak végre gyakorlati feladatokat, később önálló mérés- és vezérléstechnikai alkalmazásokat is kidolgozhatnak.

A sajtótájékoztatón B. Kiss Bálint várpalotai középiskolás, az NI mentoráltja saját fejlesztésű eszközével mutatott be kísérletet, majd a FIRST LEGO League egyik elődöntős (hajdúböszörményi) magyar csapatának tagjai tartottak robotprogramozási bemutatót.

Somogyi Béla, az Agora tudományos élményközpont igazgatója elmondta: a szombati verseny négy legjobb helyezettje vehet részt a németországi döntőben. Az induló húsz csapatból kilenc magyar (nyolc hazai és egy határon túli) csapat hajt végre a tanulás jövője témakörben feladatokat az előre programozott robotokkal - jelezte az igazgató. Somogyi Béla bejelentette: az Agora február 10-től több mint 30 interaktív játékkal, látványos kísérletekkel, tudományos előadásokkal és egy csillagdával várja az érdeklődő diákokat.