Délszaki kalandok: kiállítás a Római Magyar Akadémián

Magyar művészek Olaszországhoz fűződő viszonyát kutatja a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Délszaki kalandok - Magyar írók Itália-élménye című kiállítása, amely péntek este nyílt meg a Balassi Intézet - Római Magyar Akadémia Galériájában.

A tárlat először a PIM-ben volt látható a 2013-as Olasz-magyar kulturális évad keretében; az anyag római bemutatása azt is szimbolizálja, hogy az ilyen típusú eseményeknek van folytatása - mondta el az MTI-nek pénteken a Balassi Intézet főigazgatója. Hammerstein Judit hozzáfűzte: a Petőfi Irodalmi Múzeum most némileg a római közönség érdeklődéséhez igazította a kiállítást, így az olasz látogatók ezúttal magyar szemmel tekinthetnek országukra.

A tárlat azt vizsgálja, miért is vonzódott olyan sok magyar művész Olaszország iránt. Ebben szerepet játszhatott a vágyakozás a múlt kézzelfoghatósága és melankóliája vagy akár az érzékiség iránt - vetette fel Hammerstein Judit, hozzátéve: a magyar művészek Olaszország iránti vonzalma szinte "italomániává" változott az 1920-30-as években.

Bartalis Ödön festménye Fotó: Római Magyar Akadémia

Bartalis Ödön festménye. Fotó: Római Magyar AkadémiaMárai Sándor szerint az európai népek közül a magyarok igazából az olaszokhoz állnak a legközelebb, de a kiállításon kiderül például, hogy a Párizs rajongójaként ismert Ady Endre hasonló vonzalommal viseltetett Róma iránt is - emlékeztetett.

A főigazgató beszámolója szerint a PIM kiállítása magyar alkotók műveinek, naplóinak, levelezéseinek, emléktárgyainak segítségével rekonstruálja, hogyan élték meg az Olaszország-élményt olyan írók, mint Karinthy Frigyes, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Németh László, Szerb Antal vagy Márai Sándor, de számos itáliai ihletésű magyar festmény is helyet kapott az anyagban.

A március 15-ig látogatható tárlat kitér a Római Magyar Akadémia kulcsszerepére, hiszen az intézmény ösztöndíjas és kutatási programjának köszönhetően számos művész - így Szőnyi István vagy Aba-Novák Vilmos - gazdagodhatott olaszországi élményekkel. A kiállítás ugyanakkor a közelebbi múltra is reflektál, így emléket állít a Triznya-kocsma néven ismert legendás római művészeti szalonnak is - tette hozzá Hammerstein Judit.