Debrecenben átadták az Országh László-díjat

Fabiny Tibor irodalomtudós, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora és Pelyvás Péter nyelvész, a Debreceni Egyetem (DE) angol nyelvészeti tanszékének nyugalmazott docense kapta a magyarországi anglisztika legrangosabb kitüntetését, az Országh László-díjat csütörtökön Debrecenben.

Az elismerést a Magyar Anglisztikai Társaság (HUSSE) 12. országos konferenciájának nyitónapján adta át a kitüntetetteknek Abádi-Nagy Zoltán professzor, az Országh-díj kuratóriumának tagja.

Rácz István professzor, a DE angol-amerikai intézetének igazgatója az MTI-nek elmondta: hagyományosan a Magyar Anglisztikai Társaság kétévente sorra kerülő konferenciáján adják át a neves szótárszerkesztő tudós, Országh László professzor emlékére alapított díjat.

Országh László az 1957-ben újjáalapított debreceni angol tanszék professzora volt, akire nemcsak mint kitűnő szótárszerkesztőre kell emlékezni, hanem mint a magyarországi amerikanisztika megteremtőjére is: ő  írt először magyar nyelvű amerikai irodalomtörténetet - mondta Rácz István.

Hozzátette: a díj presztízsét növeli, hogy csak kétévenként adományozzák, és minden alkalommal ketten kaphatják, a hazai anglisztikában nyújtott, nemzetközileg is elismert tudományos teljesítményükért.

A Magyar Anglisztikai Társaság debreceni, háromnapos angol nyelvű konferenciáján 12 országból mintegy 200 szakember cserél véleményt nyelvészeti, irodalomtörténeti, irodalomelméleti, történet- és kultúratudományi, valamint oktatás-módszertani kérdésekről - mondta el az MTI-nek Rácz István professzor.