Egyre kedveltebbek a szabad vállalkozási zónák

A Napi Gazdaság szerint egyre kedveltebbek a szabad vállalkozási zónák a cégek körében, legalábbis az adókedvezmények igénybevételéből erre lehet következtetni.

Az újság szerdai cikke szerint, míg 2013-ban új dolgozóik után az év egészében 28,5 millió forint adókedvezményt vettek igénybe az ilyen státust élvező településeken fejlesztő társaságok, tavaly csak novemberben 18 millió forintra rúgott a cégek által így megspórolt összeg.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatása szerint 2014-ben januártól november végéig összesen közel 144 millió forint adókedvezményt kaptak a szabad vállalkozási zónában működő vállalkozások. Az érintett cégek tavaly novemberben 766 dolgozó után vették igénybe az új munkavállalók után járó kedvezményt, míg egy évvel korábban még csak 192 munkavállaló esetében éltek ezzel a lehetőséggel.

A munkahelyteremtő pályázatok révén a befektetőknek adott egyszeri támogatásokon kívül az ilyen zónákban fejlesztő cégek a beruházásukhoz kapcsolódó új munkahelyek után is kapnak adókedvezményt. Az új munkavállalók után legfeljebb 100 ezer forintig, a dolgozó munkabérének 27 százalékát írhatják le a szociális hozzájárulási adóból, illetve a szakképzési hozzájárulásból a foglalkoztatás első két évében és 14,5 százalékát a foglalkoztatás harmadik évében.

A jelenleg hatályos, 2013 februárjában elfogadott kormányrendelet alapján összesen 1080 szabad vállalkozási zóna (település) van Magyarországon - írja a lap.