Megsemmisült az egyedülálló székelyföldi természeti különlegesség fele

Földcsuszamlás következtében leomlott a Székelyföldön egyedinek számító 12 méteres maroshévízi termálvízesés egy része. Nem sérült meg senki, és a szomszédos házakban sem tett kárt a földcsuszamlás. Viszont a természeti különlegesség mintegy fele megsemmisült.

A maroshévízi az egyetlen termál vízesés a Székelyföldön. A vízesés főleg nyáron, de télen is sok turistát vonzott. Télen akármilyen nagy hideg volt, akkor is 18 fokos melegvíz folydogált le, s a cseppkövei nagyon szépek voltak.

A vízesést Székelyföld hét csodája között emlegettek. A forró víz több száz jégcsapszerű cseppkövet alakított ki. A látványosságot egyedisége miatt védetté nyilvánították. Feltehetően a hirtelen jött olvadás okozhatta a katasztrófát. „Ez a vízesés megmarad, hiszen nem semmisült meg egészen. Természetesen a látvány sérült a földcsuszamlás következtében” – mondta Maroshévíz polgármestere.

A szakemberek attól tartanak, hogy a termálvízesés tovább omlik, mert több repedést is felfedeztek a mészkősziklában. A helyi illetékesek a Környezetvédelmi Ügynökséggel közösen próbálják megmenteni a 12 méteres vízesés épen maradt részét.