"Nagy öregekkel" és új csillagokkal várja közönségét A népzene ünnepe

A műfaj "nagy öregjei" és újonnan feltűnt csillagai, az autentikus és a feldolgozott népzenék előadói egyaránt fellépnek A népzene ünnepén, amelyet jövő szombaton tartanak a Művészetek Palotájában.

A magyar nép- és világzene egyik legrangosabb seregszemléjén a Góbé Zenekar, a Bazseva, a Tokos Zenekar, a Zombori, az Etnofon Zenei Társulás, a Cimbaliband, Both Miklós és a Palimo Story, valamint a Pannonia Allstars Ska Orchestra is színpadra lép.

Az erdélyi Tokos Zenekar többszólamú énekével és szászcsávási muzsikájával méltán nyerte meg a legutóbbi Fölszállott a páva hangszeres kategóriáját, és a 2013 januárjában alakult Bazseva is garancia az autentikus népzenék rajongóinak. A székesfehérvári Zombori terepe a moldvai "etnorock", a Góbé pedig "a komolyzenén alapuló világzenével" teremtette meg a maga stílusát - írják a Művészetek Palotája ajánlójában.

Az Etnofon Zenei Társulás Kiss Ferenccel az élén a magyar világzene "keresztapjaként" számon tartott Kolinda hagyományának legfőbb örököse, míg a Both Miklós és a Palimo Story egy országjáró tehetségkutatás eredményeként ötvözi a progresszív rockot és a roma hagyományt.

Az immár nyolcadik alkalommal tartandó gálán fellép a fergeteges hangulatú koncertjeiről ismert világzenei formáció, a Cimbaliband, valamint a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a hazai ska zene kiemelkedő csapata is.

Bár a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben csak este lépnek színpadra a zenészek, a mulatság már délután háromkor elkezdődik: a családokat és a gyermekeket ingyenes programok - többek közt Gryllus Vilmos koncertje és táncház - várják az előcsarnokban és az üvegteremben. A népzene ünnepe az esti koncertek után táncházzal zárul.