Elindult az új elektronikus árverési rendszer

A jelenleginél magasabb összeg folyhat be a felszámolási eljárásokból azáltal, hogy az idén már kötelezően elektronikus úton értékesítik a csődbe jutott cégek vagyonát – mondta a felszámolói névjegyzék vezetésével kapcsolatos feladatok irányításáért és összehangolásáért felelős miniszteri biztos.

Kunfalvi Zoltán a Ma reggelben közölte, a felszámolási eljárásban a 2015. január 1-jétől kötelezően alkalmazandó elektronikus értékesítési rendszer bevezetésének az egyik indoka az volt, hogy a felszámolási eljárásokban a felszámolás alatt álló gazdasági társaságok vagyona értékesítésében tapasztalták a legtöbb visszaélést. „Azt gondoljuk, hogy ezt az elektronikus értékesítési rendszer meg fogja akadályozni a jövőben” – tette hozzá.

Másrészt azt szeretnék elérni, hogy az állampolgárok értékesítési részvételét növeljék, s mindezt egy felhasználóbarát elektronikus értékesítési felülettel, ami az ügyfélkapu rendszeréhez hasonlóan működik.

A részletekről Kunfalvi elmondta, alapvetően licitálói oldalról két lehetőség van: egyrészt a felületen értékesített vagyonelemeket bárki megtekintheti, licitálóként pedig előzetes regisztrációval adódik lehetőség a részvételre. A regisztráció díja egyszeri, 7 ezer forint.