A Jobbik üdvözli Putyin látogatását

A Jobbik üdvözli Magyarország és Oroszország vezetőinek találkozását - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök esetleges budapesti látogatásáról Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke az MTI-nek nyilatkozva.

A képviselő hangsúlyozta: pártja mindig is a keleti nyitás híve volt, és stratégiai partnerként tekint Oroszországra, mind gazdasági, mind energetikai, mind politikai és kulturális tekintetben.

Hozzátette: az ukrán válság még fontosabbá teszi a kétoldalú geostratégiai egyeztetést. Elfogadhatatlannak tartotta, hogy Magyarország kizárólag a nyugati szövetségesi rendszer tagjaként foglal állást, holott a kárpátaljai magyarok okán egyedi álláspontot kellene kialakítania - vélekedett.

Szerinte a válság békés rendezése és az eszkalálódó háború elkerülése érdekében Magyarországnak még a nyugati szövetségeseivel is fel kellene vállalnia a konfliktust. Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány vakon képviseli a nyugati érdekeket, és még a kárpátaljai magyarságot is koncnak dobja. Sorolta: a paksi bővítés, a Déli Áramlat ügye és a kereskedelmi, gazdasági érdekeink is azt diktálják, hogy ne sérüljön a két ország kapcsolata.

A Népszava írt arról kedden - több, egymástól független forrásból származó értesülésre hivatkozva -, hogy márciusban Budapestre látogat Vlagyimir Putyin.