Egymással vitáznak a tüntetők

Heves vita alakult ki a közösségi oldalakon arról, hogy pártzászlókkal vagy anélkül menjenek-e demonstrálni az emberek. Gyurcsány Ferenc még december végén szólította fel a résztvevőket, hogy vállalják pártszimpátiájukat. Várady Zsolt ugyanakkor azt kérte, hogy mindenki civilként vegyen részt a megmozduláson. A Híradónak nyilatkozó politológus szerint a tüntetőket elriaszthatja, ha a pártok rájuk telepszenek, Gyurcsány Ferenc pedig így akarja megmutatni, hogy a DK nem helyettesíthető civilekkel.

Gyurcsány Ferenc december végén szólította fel az embereket, hogy merjék vállalni a pártszimpátiájukat a civil tüntetéseken. Azt mondta: zászlókkal és pártjelvényekkel menjenek tüntetni – a DK-sok szerinte biztosan ezt teszik.

A tüntetés szervezője, Várady Zsolt ezután a Facebookon reagált. Azt írta: valóban kereste őt Gyurcsány Ferenc, mégis arra kéri a tüntetőket, ne vigyenek pártzászlókat. Egy későbbi közleményben pedig az MSZP-re utalhatott, amikor azt írta: „Színes sálakat a nyakakba – nehogy csak pirosak legyenek!”

A tüntetés előtti napokban durva vita alakult ki az internetes közösségi oldalakon arról, hogy pártzászlókkal vagy anélkül menjenek-e tüntetni az emberek. Egy DK-szimpatizáns azt írta: „Olvasom, Várady Zsolt elhajtja a DK-sokat. Jól van, én az vagyok, most ne menjek?” Egy másik, szintén DK-s tüntető viszont azt közölte: „csak akkor megy, ha viheti a DK-s zászlócskáját!” Volt olyan tüntető is, aki arról írt: „Tessenek megmondani, ha ’pártszimpatikus’ tüntetőre nincs szükség, mert akkor itthon maradok. De az ismerőseimet is lebeszélem a jelenlétről”. Volt olyan is hozzászóló is, aki éppen azt rótta fel a szervezőknek, hogy párttagokat is odaengednek. Úgy fogalmazott: „ha engednek beszivárogni volt MSZP-, MSZMP-, SZDSZ-, Fidesz-, KDNP-, MDF-, Jobbik-, Együtt-, PM-, DK-tagokat vagy családtagjaikat, akkor köpök önökre is”.




Később a DK mégis megkérte a szimpatizánsait: ne vigyenek zászlókat és jelvényeket. Volt, aki ezután megjegyezte: akkora a káosz, hogy már senki sem tud kiigazodni. Majd az egyik portál már arról is írt: az interneten már egy külön weboldal is indult, amely a tüntető csoportokat próbálja rendszerezi. Az oldal táblázatba rendezi az eddigi demonstrációkat. Felsorolják a szervezőket és arról írnak rajta: szinte minden demonstráció mögött valójában jelenlegi vagy egykori politikusok és pártok állhatnak. Az oldal készítőiről azonban a saját oldalukon nincs adat.

Az első nagyobb tüntetés óta folyik a vita arról, civilnek nevezhetők-e a tüntetések, ha azokon politikusok is megjelennek. Voltak szervezők, akik arra panaszkodtak: a pártok rájuk akarnak telepedni. Nagyon szeretnénk, hogyha az összes párt távol tartaná magát ezektől a civil szerveződésektől” – mondta korábban Kiss Petra Sára, a Nem Némulunk El szervezője.

Az ellenzéki pártok viszont azóta még markánsabban jelennek meg a civil rendezvényeken. Gyurcsány Ferenc például arról beszélt, hogy a tüntetőknek érdemes lenne a DK-hoz csatlakozniuk. „Nyilván én azt gondolom, hogy itt, a mi környékünkön lehet jó utat találni” – vélte.

Szigetvári Viktor azt mondta: ők nem telepszenek rá a civilekre, hanem maguk is szerveztek tüntetést. „Az Együtt büszkén vállalja, hogy politikusai részt vettek aktívan annak a tüntetésnek a megszervezésében” – fogalmazott.

Később pedig az MSZP üzente meg a civil szervezőknek, hogy nélkülük nem lehet kormányt dönteni. „Naivság azt hinni, hogy ez az utcáról néhány év alatt felépíthető. Ráadásul az ismert politikai szereplőknél már csak az ismeretlenebb a veszélyesebb” – állapította meg Botka László választmányi elnök.

A Híradónak korábban Kiszelly Zoltán politológus arról beszélt: a tüntetőket elriaszthatja, ha a pártok rájuk telepszenek. Kiszelly Zoltán szerint Gyurcsány Ferencnek a pártzászlós ötletével az lehetett a célja, hogy egyre kevesebben menjenek utcára, amivel azt bizonyítaná, hogy a pártok - köztük a DK - nem pótolható.