Új tulajdonos a Graboplastban

A PortfoLion Zrt. által kezelt Fordulat Tőkealap 1,5 milliárd forintos tőkeemeléssel 16 százalékos részesedést szerzett a Graboplast Zrt.-ben, miután a Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte az alap befolyásszerzését - közölte a cég az MTI-vel kedden.

A közlemény szerint a frissen bevont forrás a Graboplast növekedési terveit támogatja. A győri székhelyű, három gyártóegységgel rendelkező padlógyártó cég tovább kívánja növelni termelőkapacitásait és bővíteni exportpiacait.

Jancsó Péter, a Graboplast Zrt. elnök-vezérigazgatója a vállalat terveivel kapcsolatban a közleményben kiemelte: a Fordulat Tőkealap által biztosított tőke segítségével megvalósuló beruházásokkal a vállalat célja, hogy a speciális padlógyártók meghatározó európai szereplőjeként tovább növelje piaci súlyát úgy, hogy az új padlótípusok területén átlag feletti növekedést tudjon elérni.

A beruházásokkal a Graboplast tatabányai gyárában a tervek szerint 2015 végén kezdődhet meg a piaci átlagnál jóval nagyobb növekedésű termékcsoportok gyártása, amivel a vállalat jelentős bővülésre számít.

A közlemény szerint a vállalat a terveinek megvalósításához a Fordulat Tőkealap által biztosított tőke mellett további források bevonását is tervezi.

Tatabánya, 2013. november 21. A linóleumgyártáshoz használt nyomóhengereket cserélik a Graboplast tatabányai üzemében 2013. november 21-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A linóleumgyártáshoz használt nyomóhengereket cserélik a Graboplast tatabányai üzemében.
MTI Fotó: Krizsán Csaba



A 2015-ben 110 éves, magyar tulajdonú Graboplast 2013-ban 16,9 milliárd forint árbevételt és 650 millió forint adózott eredményt ért el. A társaság árbevételének mintegy 90 százaléka exportból származik, termékeit több mint 80 országba szállítja.

A cég által előállított termékek köre az elmúlt egy évtized során jelentősen átalakult, így ma a lakossági padlók előállítása mellett olyan saját fejlesztésű, nagy hozzáadott értékkel rendelkező speciális padlóburkolatokra koncentrál, mint például a közületi, sport és a járműipari padlók.

Az 550 munkavállalót alkalmazó vállalatcsoport három telephelyen, Győrben, Kecskeméten és Tatabányán rendelkezik gyárakkal.

A Fordulat Tőkealapot 2012-ben 5 milliárd forintos tőkével alapította meg az OTP Bank, majd 2014 januárjában 5 milliárd forintos tőkeemelés révén az Eximbank 50 százalékos tulajdonrészt szerzett benne. A Fordulat Tőkealapot az OTP csoporthoz tartozó PortfoLion Kockázati Tőkealap Zrt. kezeli.