Öt ország innovatív projektjét díjazták egy nemzetközi versenyen

Öt ország, közöttük Magyarország innovációs informatikai projektjét választották ki a PROFIS - a Promotion of Financing Innovation in South-East Europe - az Innováció Finanszírozásának Támogatása Délkelet-Európában elnevezésű nemzetközi ötletversenyen - jelentették be sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Összesen 18 induló közül választották ki az öt nyertest, akik Magyarország, Ausztria, Románia, Szlovénia, és Olaszország csapatai lettek.

Skultéty Tamás, a Bay Zoltán Nonprofit Kft., ügyvezető igazgatója, a PROFIS projekt koordinátora elmondta: kétéves projekthez az Európai Unió egymillió eurós támogatást nyújtott a partnerországoknak. Célja, hogy a startup vállalkozások finanszírozási problémáinak megoldásához nyújtson segítséget és elősegítse a nemzetközi tudástranszfert a befektetői kapcsolatteremtéssel együtt.

Ismertette, hogy jelenleg 9 Dél-kelet-európai országban - Magyarország, Ausztria, Románia, Horvátország, Szlovákia, Olaszország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Szlovénia - fut a projekt, amelyeket nemzeti versenyek előztek meg. A projektet koordináló Bay Zoltán Nonprofit Kft. Magyarország legnagyobb alkalmazott kutatóintézete.

Kristina Ober, a Technology Park Ljubljana projektmenedzsere, a projekt szlovén partnere örömét fejezte ki, hogy a kétéves projekt sikerrel zárult, mivel közel 120 beruházási javaslat előkészítése történt meg a finanszírozókkal való tárgyalásokra. A részt vevők oktatásokon és műhelyfoglalkozásokon vehettek részt, amelyeken elsajátíthatták az üzleti elképzelések nemzetközi befektetőknek való prezentálását. Összesen öt ország befektetői 18 pályázó anyagát ismerhették meg a projektben, közülük választották ki az öt győztest.

Dőry Tibor, a győri Széchenyi István Egyetem igazgatója, a projekt magyarországi partnere kiemelte: az a cél, hogy a képzéssel a versenyzők induló projektjeiből a befektetők számára is nyereséges vállalkozás legyen. Az elvégzett kutatásaik szerint a startup vállalkozásokat a meglévő intézményrendszerek reformja segíti, de számos közvetítőnek jelentős szerepe van, így a hasonló versenyeknek is.