Sajtképekre gyűjt a Wikipedia

Az internetes enciklopédia pénzgyűjtést kezdeményezett Franciaországban, hogy a francia sajtokról szóló szócikkekhez minőségi fotók készülhessenek. A Wikicheese névre keresztelt projekt keretében az adományok függvényében készülnek majd felvételek a 365-féle francia sajt közül legalább kétszázról.

A Wikipediát támogató Wikimedia francia alapítvány célja legalább 5 ezer euró gyűjtése egy hónap alatt. Az összeget a sajtok megvásárlására, a fényképezőgépekre és olyan könyvekre költik majd a szervezők, amelyekkel illusztrálhatók és kiegészíthetők a Wikipedián található szócikkek - olvasható a gyűjtésre létrehozott Kisskissbankbank nevű internetes oldalon.

Amint az összeg összegyűlt, a Wikimedia havonta egyszer sajtkóstolóval egybekötött fotózásokat szervez az önkénteseknek. Azok, akik anyagilag hozzájárultak a projekthez, beleszólhatnak a sajtokról szóló cikkek írásába és fotós képzésen is részt vehetnek.

A fotók a megjelenés után szabadon felhasználhatók lesznek. "Ez az első alkalom, hogy önkéntes finanszírozást hirdettünk egy ilyen jellegű projekthez. Szeretnék új embereket is megszólítani azzal, hogy elhívjuk őket a fotózásokra" - mondta Nathalie Martin, a Wikimedia alapítvány igazgatója. Péntek estig már hatvanan mintegy 3 ezer euróval járultak hozzá a projekt megvalósulásához.