Ismét sikeres ballisztikusrakéta-kilövést hajtottak végre egy orosz atom-tengeralattjáróról

Pár hét leforgása alatt másodszor hajtottak végre sikeres próbakilövést Bulava típusú interkontinentális ballisztikus rakétával egy orosz atom-tengeralattjáróról pénteken.

A moszkvai védelmi minisztérium bejelentése szerint az Alekszandr Nyevszkij tengeralattjáró a Skandináv-félszigettől északra fekvő Barents-tenger felszíne alól lőtte ki a rakétát, amelynek robbanófejei elérték a Távol-Keleten lévő Kamcsatka-félszigeten kijelölt célpontokat.

Legutóbb október 29-én hajtott végre sikeres tesztet a Bulava (Buzogány) típusú rakétával egy másik negyedik generációs orosz atom-tengeralattjáró. A sikeres kísérleti kilövésekre hosszú szünet után került sor, miután tavaly szeptemberben a szintén az Alekszandr Nyevszkijről indított teszt kudarcot vallott.

A moszkvai médiajelentések szerint nyolcezer kilométeres hatótávolságú Bulavát az orosz haditengerészeti hadászati nukleáris erő alapvető fegyverzetének szánják. A tengeralattjárókon való alkalmazásra kifejlesztett háromfokozatú, szilárd hajtóanyagú rakétával 6-10 hiperszonikus, manőverező, egyedi irányítású, 100-150 kilotonnás atomtöltetet lőhetnek fel. Orosz tisztségviselők szerint képes áthatolni rakétavédelmi rendszereken is.

A moszkvai kormány szerint az orosz Északi-tengeri Flotta jelenleg 27 Bulava típusú interkontinentális ballisztikus rakétával rendelkezik.

Az 1998-ban elkezdett fejlesztést követően 2004-től több sikeres kilövést hajtottak végre a Bulavával, de 2006-ban, majd 2008-ban és 2009-ben is több alkalommal kudarccal végződött az orosz ballisztikus rakéta kilövése. 2010-ben Jurij Szolomonovot, a fejlesztést irányító főkonstruktőrt leváltották.

Vlagyimir Putyn orosz elnök a korábbi sikeres kísérlet után kijelentette, hogy Oroszországnak fenn kell tartania nukleáris elrettentő képességét a növekvő biztonsági fenyegetettség miatt. A Moszkva és a Nyugat közötti viszony mélypontra süllyedt az ukrajnai konfliktus miatt.