A jövő kutatói mutatkoznak be az Akadémián

A jövő kutatói, feltalálói kapnak bemutatkozási lehetőséget a Magyar Tudományos Akadémián szerdán az InnoDiákok Fórumán, amelyen a diákok mentoraik közreműködésével számolnak be első tudományos eredményeikről, az MTA kutatóintézeteiben szerzett tapasztalataikról.

Az InnoDiákok Fóruma a magyar tudomány ünnepének egyik kiemelt eseménye, a rendezvény célja, hogy az ifjú tehetségek saját példájukon keresztül mutassák be kortársaiknak a tudomány izgalmas világát. A fórumon Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke mond köszöntőt.

A bemutatkozó hat középiskolás és egyetemi hallgató kutatási területe a részecskefizikától az agykutatáson át a csillagászatig a tudomány számos területét öleli fel.

Molnár Janka Sára, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium 17 éves tanulója fizikus szeretne lenni. Két éve foglalkozik az MTA Wigner Fizikai Kutatóintézet Részecske és Magfizikai Intézetében a töltött részecskék és fotonok észlelésére szolgáló sokszálas proporcionális kamrák építésével és fejlesztésével. Az általa épített első detektort középiskolai szemléltető eszköznek szánta, a berendezéssel és a hozzá tervezett elektronika segítségével vizualizálni lehet az áthaladó részecskék pályáját. Mentora Varga Dezső, aki 2013-ban nyert az MTA Lendület kiválósági pályázatán.

B. Kiss Bálint, a várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola 17 éves diákja az elektronika szerelmese. A tanulást, a kísérletezést segítő mikroprocesszoros eszközével első díjat nyert 2014-ben az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. Az apaBoard 10x10 centiméteres nyomtatott áramkörre épülő eszköz lényege, hogy különösebb előképzettség nélkül lehetővé teszi egyszerű robotok megalkotását, a tudás szinte észrevétlen megszerzését. Mentora Kertész Krisztián, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének kutatója.

Albert Krisztián, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának másodéves hallgatója ökológiával, a természeti jelenségek, az élővilág megismerésével foglalkozik. Mentora Molnár Zsolt, az MTA Ökológiai Kutatóközpont  Ökológiai és Botanikai Intézetének kutatója.

Sályi Gergő, az ELTE TTK másodéves hallgatója érdeklődésének középpontjában a kémia, ezen belül a katalitikus szerves szintetikus reakciók kutatása áll. Mentora Novák Zoltán, aki 2012-ben nyert az MTA Lendület kiválósági pályázatán.

Egyed Bálint, a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karának elsőéves hallgatója az orvostudomány legnagyobb kihívásának a legbonyolultabb "szerkezet", az agy működésének megismerését tartja. Mentora Sperlágh Beáta, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet tudományos igazgatóhelyettese.

Dálya Gergely, az ELTE TTK harmadéves hallgatója a pulzáló változócsillagok körüli kísérők kimutatásán dolgozik. Mentora Szabó Róbert, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa.