Januártól új jelzés tűnik fel a postai csekkeken

Lényegesen többen fizetik sárga csekken számláikat idehaza, mint Nyugat-Európában, pedig ehhez postára kell menni, amit gyakran hosszú sorban állás követ. A QR-kódok jelentik a megoldást?

A Magyar Posta anyagilag is érdekelt abban, hogy a jövőben is megmaradjon a csekkalapú befizetési lehetőség, hiszen a több mint 20 éve a piacon lévő sárga és fehér csekkekből jövedelmük származik. Ennél is fontosabb azonban, hogy ez a számlarendezési megoldás a legkisebb településeken is elérhető, az emberek pedig hajlamosak ragaszkodni ahhoz, amit az idők során megszoktak - mondta a Kossuth Rádiónak Kovács Zoltán, a Magyar Posta Zrt. Kiemelt ügyfelek és ügyféltámogatási vezérigazgató-helyettese.
Kossuth Rádió

A hagyományos, csekkes befizetések mellett új utakat kínál azonban az ügyfeleknek a Díjbeszedő Holding. A papíralapú számlarendezésnek számos alternatívája van - magyarázta a Napközben című műsorban a cég vezérigazgatója, megjegyezve: legismertebb szolgáltatásuk a díjnet, ennek lényege, hogy a számlákat, illetve egyéb díjakat egy internetes felületen fizethetik ki az ügyfelek.

Majtényi Kálmán hozzátette: a fogyasztók azt is megtehetik, hogy okostelefonok segítségével, néhány gombnyomással rendezik számláikat. Az iCsekk rendszer QR-kódokon alapul. A QR-kód olyan információhalmaz, amelyet a mobiltelefon - megfelelő alkalmazás segítségével - képes dekódolni, és a befizetésre váró számla adatait egy új felületen jeleníti meg. Kérdésre válaszolva Majtényi Kálmán kifejtette: a rendszer biztonságos, hiszen a kor technológiai követelményeinek megfelelő biztonsági elemekkel látták el.

Hasonló elven működhet a jövőben a Magyar Posta szolgáltatása is. Kovács Zoltán vezérigazgató-helyettes közölte: a fogyasztói szokások eltérőek, a postának ezért az a célja, hogy a hagyományos, csekkalapú befizetések mellett új lehetőségeket is kínáljon. Ennek nyomán januártól a teljes kitöltöttségű csekkeken is megjelennek a QR-kódok, a Magyar Posta mobilapplikációjával pedig nemcsak a díjkalkulátort használhatjuk, de foglalhatunk időpontot is, emellett arra is lesz lehetőségünk, hogy a csekkeken lévő kód segítségével kényelmesen, otthonról fizessük a számlákat.