Taroltak a független jelöltek Szlovákiában

A független jelöltek taroltak a szlovák helyhatósági választásokon, a politikai pártok közül Robert Fico kormánypártja az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) érte el a legjobb eredményt és a déli régiókban jól szerepeltek a magyar jelöltek is - derül ki a voksolás hivatalos végeredményéből, amelyet vasárnap tett közzé a Központi Választási Bizottság (ÚVK).

A szombati voksoláson 2923 szlovákiai település leendő polgármesteréről és önkormányzati képviselőtestületének összetételéről döntöttek. A helyhatósági választások részvételi aránya 48,34 százalékos volt, ami csaknem megegyezett a négy évvel korábbival. A voksolás egyértelmű győztesei a független jelöltek voltak, ők szerezték meg az összes polgármesteri poszt csaknem 38 százalékát, együttvéve 1104 polgármesteri széket. Ugyancsak jól szerepeltek az önkormányzati képviselőségre pályázó független jelöltek, kereken hatezer ilyen posztot, az összes képviselői hely csaknem 29 százalékát sikerült megszerezniük. Egyebek mellett független főpolgármestere lesz a következő négy évben Pozsonynak is. Ivo Nesrovnal a jelenlegi főpolgármestert, a korábban függetlenként, de az Irány támogatásával megválasztott Milan Ftácnikot és a széleskörű jobboldali koalíció jelöltjeként indított Milan Knazko korábbi államfőjelöltet megelőzve lett befutó.

Az egyes politikai pártok közül Robert Fico szlovák miniszterelnök kormánypártja volt a legsikeresebb, az Irány 847 önállóan indított polgármester jelöltje tudott győzni, ami jelentősen több, mint amennyit a legeredményesebb ellenzéki párt - a 122 polgármesteri helyet szerző - Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) el tudott érni. Az Irány több mint 5100 önkormányzati képviselői helyet is megszerzett, míg a KDH nem egész kétezer-kétszázat. Robert Fico az eredményt vasárnap sikerként értékelte, mint mondta: sikerült elérniük a választások előtt kitűzött célt, azt hogy megerősítsék pártjuk képviseletét az önkormányzatokban. A kormánypárt helyzete megerősödött, az ellenzék viszont "fiaskót szenvedett" - szögezte le Rober Fico, aki szerint pártja helyzetének megerősödését az is mutatja, hogy míg négy évvel ezelőtt alig több mint ötszáz önállóan indult polgármesterük nyert, most ez a szám nyolcszázon felül van.

Egy nő leadja szavazatát a városházán kialakított szavazókörben a szlovákiai önkormányzati választáson Füleken 2014. november 15-én. MTI Fotó: Komka Péter



A várakozásoknak megfelelően szerepeltek a szombati szavazáson a magyar választók voksaira számító jelöltek, a Berényi József vezette Magyar Közösség Pártja (MKP), illetve a Bugár Béla féle Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt jelöltjei. Az MKP országos átlagban az önálló polgármester jelölteket indító pártok közül a harmadik legjobb eredményt érte el. Berényi József pártja 107 polgármesteri posztot szerzett, köztük a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen. Az MKP 1151 önkormányzati képviselőt juttatott a képviselőtestületekbe, amivel a magyar párt hasonló eredményt produkált mint négy évvel ezelőtt. Az MKP jól szerepelt, hiszen céljuk az volt, hogy hozzák a négy évvel korábbi eredményeket - mondta az MTI-nek nyilatkozva Berényi József. Hozzátette: a nyertes polgármesterek számát tekintve van ugyan néhány fős csökkenés, de ennek megítélésénél azt is figyelembe kell venni, hogy az idén jóval több független jelöltet támogattak mint korábban, és a győztesek között olyan MKP tag jelöltek is voltak, akik a választáson függetlenként indultak.

"Komoly siker egy parlamenten kívüli pártnak, hogy a harmadik legjobb eredményt értük el" - szögezte le Berényi, rámutatva: csak a kormánypárt és a legerősebb ellenzéki párt tudta megelőzni őket. Hozzátette: a sikerek közé sorolják a dunaszerdahelyi polgármesteri széket és az ott elért kétharmados eredményt, illetve a már többségében szlovákok lakta Ógyalla (Hurbanovo) polgármesteri posztjának megszerzését is. "Ugyanakkor vannak érzékeny veszteségek is, mit például Nagymegyer és Szepsi" - jegyezte meg.

A Most-Híd önállóan 87 polgármesteri széket szerzett és 829 önkormányzati képviselőt juttatott be a testületekbe, ami jobb eredményt jelent a vegyespártnak, mint amit az előző helyhatósági választásokkor - nem sokkal a párt létrejötte után - sikerült elérniük. Bugár Béla pártja későbbre ígérte eredményeik véleményezését. Az MKP és a Most-Híd közös polgármesterjelöltjeinek 30 felvidéki településen sikerült nyerniük. Ugyanakkor nem járt sikerrel a két párt által az emblematikus Révkomáromban közösen indított jelölt Czíria Attila, helyette a polgármesteri posztot a felfüggesztett MKP tagságú, függetlenként induló Stubendek László nyerte el. "Révkomáromban a két párt együttműködése csődöt mondott, ennek következményeit még elemezni fogjuk" - mondta az ottani eredményről Berényi József.