Megalakult a Földtudományi Civil Szervezetek Közössége

A több ezer szakembert tömörítő, a földtudományok területén tevékenykedő 9 tudományos és műszaki civil szervezet közös fellépésének célja megfelelő súllyal részt venni a véleményalkotási, érdekérvényesítési folyamatokban, és a döntéshozókat megalapozott tanulmányokkal, szakvéleményekkel segíteni - áll a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet közleményében.

Szakmai szervezetek szombaton megalakították a Földtudományi Civil Szervezetek Közösségét. A több ezer szakembert tömörítő, a földtudományok területén tevékenykedő kilenc tudományos és műszaki civil szervezet közös fellépésének célja megfelelő súllyal részt venni a véleményalkotási, érdekérvényesítési folyamatokban, és a döntéshozókat megalapozott tanulmányokkal, szakvéleményekkel segíteni - áll a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet közleményében.

Terveik között szerepel szakmai kiadványok megjelentetésének támogatása, valamint a magyar földtudományi kutatás és gyakorlati tevékenység teljesítményének megismertetése minél több fórumon. Az elképzelések kiterjednek a földtudományok oktatásának támogatására, továbbá a földtudományi és bányászati kulturális emlékek megóvására is - közölték.

A Földtudományi Civil Szervezetek Közösségét a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság, a Magyar Földrajzi Társaság, a Magyarhoni Földtani Társulat, a Magyar Geofizikusok Egyesülete, a Magyar Meteorológiai Társaság, a Magyar Természettudományi Társulat, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület, valamint a Szilikátipari Tudományos Egyesület alapította, továbbá megfigyelőként vesz részt a munkában a Magyar Hidrológiai Társaság - tájékoztatott a földtani intézet.