Hallépcső épült Kiskörén - megmutatjuk

Halátjárót építettek a kiskörei duzzasztómű szomszédságában, amely összeköttetést teremt a Tisza-tó és az élő folyó között.

Lovas Attila, a projektgazda Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője a próbaüzem indulása alkalmából kedden sajtótájékoztatón elmondta: a fejlesztés a 7,6 milliárd forintos Komplex Tisza-tó program részeként 740 millió forintból, uniós támogatással készült el.

A 1371 méter hosszú, átlagosan 15 méter széles, 8-9 méter vízszintkülönbséget is áthidaló hallépcsőt természet közeli műszaki megoldások alkalmazásával alakították ki - emelte ki.

A hallépcső a sík vidéki tározó ökológiai egyensúlyát segít megtartani azzal, hogy az úgynevezett kisvizes időszakokban is biztosítja a halak átjárását a tározótér és az élő folyó között.

Kovács Sándor, a Tisza-tó miniszteri megbízottja, egyben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés fideszes elnöke hangoztatta: az új létesítmény turisztikai látványosságként is fontos szerepet játszhat Kisköre, illetve a térség gazdasági megerősödésében.

Elkezdődött a Tisza-tavi hallépcső próbaüzeme Kiskörén