Így juthat támogatáshoz, ha új hűtőt akar

Fél nap alatt, csak Budapesten és Pest megyében több mint ezren pályáztak. A program lényege, hogy akinek régi, rossz, elavult hűtője vagy fagyasztója van, és le szeretné cserélni, az állami támogatást kaphat ehhez.

A Híradónak nyilatkozó Zámbóné Zsuzsannának naponta akár négyszer is ellenőriznie kell régi, rosszul működő hűtőjét, hogy meg ne romoljon a benne tárolt élelmiszer. Azt mondja: már többször le akarták cserélni egy újra, de nem engedhették meg maguknak, ezért nagyon örülnek a pályázatnak. "Elgondolkodtunk a cserén, de mivel a férjem dolgozik, én közmunkán vagyok, így ezt át kell gondolni, viszont nem is energiatakarékos, és már a család is kinőtte, úgyhogy nagyon örültünk, amikor megtudtuk, hogy van ilyen pályázati lehetőség" – nyilatkozta az asszony.

Csak korszerű, energiatakarékos hűtőkre lehet kérni a támogatást, ami akár a vételár fele, de legfeljebb 35 ezer forint lehet. A hűtőgép- és fagyasztócsere-programra pályázóknak először regisztrálniuk kell az ügyfélkapun, csak ezután igényelhetik a támogatást, elektronikus úton.

Ha valaki pályázik, akkor első körben meg kell adnia a régi hűtőgépe adatait. A típus, a gyártási év, és a magasság alapján először egy kalkulátor kiszámolja a használt hűtő éves energiafogyasztását, és szén-dioxid kibocsátását. Ez azért fontos, mert a támogatás csak akkor igényelhető, ha a pályázó - az általa kiválasztott - új hűtővel legalább 10 százalékos energia-megtakarítást ér el.

 

A pályázatokat régiónként eltérő időszakokban lehet benyújtani, legkésőbb november 30-ig. „A pályázati útmutató szerint mindenki megnézheti, hogy az ő régiójára mikor kerül sor, nem kell attól tartani, hogy esetleg aki később megnyíló régióban lakik, akkor számára már esetleg kimerül a forrás és nem marad, hiszen a forrás is el lett osztva lakosság arányosan, régiókra” – mondta Mészáros Fanni, a CECED Magyarország Egyesülés cégvezetője.

A hűtőcsere-programra csaknem 630 millió forintot biztosít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. "A cél, hogy minden magyar háztartás, tehát a magánszemélyek energia-megtakarítás lévén olyan stabil többletjövedelemhez jussanak, amit kvázi az energiafelhasználással tudnak megtakarítani” – mondta Szabó Zsolt, államtitkár.

Az akcióról november végéig bárki tájékozódhat a csereprogram.hu oldalon, ahol regisztráció nélkül is hozzáférhetők a pályázáshoz szükséges információk.