Önkéntes fiatalok végeznek 72 órás társadalmi munkát szerte az országban

Nyolcezer önkéntes fiatal végez társadalmi munkát szerte az országban péntek reggeltől vasárnap estig. A katolikus, a református és az evangélikus egyház közös kezdeményezéséhez több fővárosi cég is csatlakozott, a kormányzat pedig anyagilag támogatta a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű programot.

A budapesti programnyitó sajtótájékoztatót az újbudai Kosztolányi Dezső téren, a Feneketlen-tónál tartották, ahol a fiatalok a park padjait újították meg az akció keretében. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára fontosnak mondta az önkéntesség kultúrájának a terjesztését, szerinte az akcióban részt vevők megtapasztalhatják, hogy lehet "a fogyasztáson, a túlfogyasztáson túl másokért is élni".

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a regisztrált önkéntes szervezetek száma az elmúlt négy évben 1600-ról 8000-re emelkedett. Jelezte: ebben szerepe lehet annak is, hogy a fiataloknak az érettségi előtt 50 óra önkéntes közösségi szolgálati munkát kell végezniük.

Palánki Ferenc római katolikus püspök arra hívta fel a figyelmet, a külső rendteremtés, a világ megváltoztatása mindig az emberben kezdődik, és akkor tudja a környezetét jobbá, szebbé tenni, ha belül is rendet tart.

Szabó István református püspök azt mondta, ott kezdődik minden jó, amikor az ember önként tud adni másoknak, nem pedig úgy, ahogy arra a korábbi nemzedékeket kényszerítették, őket például arra, hogy az "orosz elvtársaknak" önként dolgozzanak egy gyárban.

Fabiny Tamás evangélikus püspök szerint a kompromisszumok nélküli önkéntes szolgálat azért is értékes, mert a segítők mindig oda mennek, ahol éppen szükség van a munkájukra.

Buday Barnabás, a Magyar Cserkészszövetség Országos elnöke arról beszélt, hogy az ország legnagyobb, mintegy tízezres tagságú ifjúsági szervezeteként vállalt feladataik között van az önkéntes segítő munka, ezért természetes volt, hogy szerepet vállalnak ebben az akcióban is. Jelezte, hogy kétszáz cserkész veszt részt a mostani segítő munkákban.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes szerint a 72 órás - részben a várost szépítő - tevékenység nemcsak Budapestnek válik majd a hasznára, hanem a közösségért végzett munkában részt vevők lelkének is használ.

Az önkéntes akciót hét éve indították el Magyarországon osztrák mintára, azóta a segítők száma 1100-ról nyolcezerre nőtt, és ma már háromszáznál több szociális, fejlesztő és ökológiai projekttel csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Az idei "önként, közösségben, másokért" mottójú akció célja, hogy a középiskolás és az egyetemista korosztályba tartozó fiatalok egy hosszú hétvégét szánjanak a segítő munkára, így bizonyíthatják szociális érzékenységüket, kreativitásukat, társadalmi elkötelezettségüket, hogy ez másokat is hasonló cselekvésre ösztönözzön.

72 óra kompromisszum nélkül - Országos önkéntes ifjúsági akció


A fiatalok az ország több mint száz településén közparkokat hoznak rendbe, padokat festenek le, óvodakerítéseket újítanak meg, mások a rászorulóknak vagy időseknek segítenek akár a ház körüli munkákban. A program még csütörtökön a feladatok véletlenszerű elosztásával kezdődött; ez azt jelenti, hogy az önkéntes munkára jelentkező fiatalok lezárt borítékokat húzhattak, azokban kapták meg a konkrét feladatokat, amelyeknek a megvalósításra három napjuk van.

Az akció szervezésébe bekapcsolódott a BVK Holding Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt., a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., és a Főkert Nonprofit Zrt, anyagi támogatást nyújtott a Főváros Önkormányzat, a Nemzeti Együttműködési Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A sajtótájékoztató után a felszólalók Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP) újbudai polgármesterrel a Feneketlen-tó melletti parkban lefestettek több padot, amelyet a fiatalok korábban lecsiszoltak.