Orbán: bebizonyítottuk, pénzügyi fegyelem mellett is lehetséges munkahelyteremtés

Magyarország bebizonyította, hogy a költségvetési fegyelem fenntartása és államadósság-csökkentés mellett is lehet munkahelyeket teremteni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Milánóban, a foglalkoztatásról szóló EU-csúcs előtt a közmédiának adott nyilatkozatában.

Magyarország bebizonyította, hogy a költségvetési fegyelem fenntartása és államadósság-csökkentés mellett is lehet munkahelyeket teremteni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Milánóban, a foglalkoztatásról szóló EU-csúcs előtt a közmédiának adott nyilatkozatában.

"Mi csökkentjük az államadósságot, kordában tartjuk a költségvetési hiányt, és közben gazdasági növekedés, ebből fakadó munkanélküliség-csökkenés van" - mondta a magyarországi helyzetről a miniszterelnök. Közölte: a magyar kormány azt javasolja az Európai Uniónak, "ne térjünk le erről az ösvényről", mert az alacsony költségvetési hiány és az alacsony államadósság nemcsak jogi kényszer az unión belül, hanem egy értelmes gazdaságpolitika is, "csak hozzá kell igazítani a gazdaságpolitika többi elemét". 

Orbán Viktor szerint Magyarország azon kevés országok közé tartozik, amely tud mondani valamit arról, hogyan lehet csökkenteni a munkanélküliséget, hiszen míg 2010-ben 11 százalék felett volt annak mértéke, addig most 7,6-7,8 százalékon áll. Jelezte, a milánói csúcstalálkozó résztvevőinek is bemutatja a munkaalapú társadalom politikájáról szóló magyar elképzeléseket.

"És ha már itt vagyunk, akkor nemcsak elmondjuk, hanem azt is kérjük a többi európai uniós miniszterelnöktől, hogy támogassák Magyarország gazdaságpolitikáját a jövőben, mert jól láthatóan az európai célokat is szolgál" - tette hozzá. A miniszterelnök támogatást kért a devizahitelesek ügyének megoldásához, a rezsicsökkentéshez és általában a magyar gazdaságpolitika európai elfogadottságához, hiszen "a magyar gazdaságpolitika számos ponton eltér az általános európai politikától". Az eredmények, a tények azonban magukért beszélnek - mondta.

 

Orbán Viktor Milánóban találkozott Angela Merkel német kancellárral is, akivel kül- és energiapolitikai kérdésekről tárgyalt. "Elsősorban külpolitikai kérdésekről beszéltünk, mert azt hamar meg tudtuk állapítani, hogy a német-magyar kétoldalú kapcsolatoknak minden kérdése rendezett, és ez a kapcsolat jól fejlődik" - számolt be a magyar kormányfő a kétoldalú találkozóról, amelyen Oroszország és Ukrajna helyzete is téma volt.

Az energiapolitikáról szólva Orbán Viktor kifejtette: Magyarország a közös európai erőfeszítéseknek a részese lesz, de jelen pillanatban elsősorban a saját energiabiztonságát kell megteremtenie, így az ország "most a saját tározói feltöltésével van elfoglalva".

Jelezte ugyanakkor, hogy - a jelenlegi próbaüzem után - 2015. január 1-jétől teljes üzemben működik a magyar-szlovák összekötő gázvezeték, amelynek segítségével garantálható Magyarország energiabiztonsága, és "nem orosz gázt is tudunk majd szállítani Ukrajnába, hogy ha az ukrán barátaink így szeretnék".

Az Európai Unió állam- és kormányfői a fiatalok körében tapasztalható nagyarányú munkanélküliség megoldásáról tanácskoznak Milánóban. Nem ez az első ilyen találkozó: az EU-s vezetők tavaly Berlinben és Párizsban egyeztettek az uniós foglalkoztatottság kérdéseiről.