Fogyatékossággal élő emberek alkotásaiból nyílt kiállítás a Bálnában

Fogyatékossággal élő emberek kézműves alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken a fővárosi Bálnában, a Design hét Budapest 2014 programja keretében. A kiállított termékek a megváltozott munkaképességű emberek műhelyeiben készültek, a formatervezésben pedig neves szakemberek, designerek segítették őket.

A kiállítást Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Arról beszélt, hogy nemcsak a kiállított tárgyak, hanem a civil szervezetek és egy bank együttműködése is jól mutatja, miként lehet piacképessé tenni a fogyatékossággal élő emberek által előállított 21. századi terméket.

A Salva Vita Alapítvány által koordinált Segítő vásárlás program célja, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a fogyatékossággal élő emberek közreműködésével készített kiváló és piacképes termékekre.

Nyár elején a MagNet Bank civil kapcsolatok programja részéről érkezett az ötlet és felajánlás arra, hogy összehozzák a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégeket neves formatervezőkkel, designerekkel. Így jött létre a "Design randi", amelyen a foglalkoztató szervezetek és a szociális érzékenységű designerek találtak egymásra azzal a céllal, hogy a kortárs ízlésnek megfelelő, piacképes termékek készüljenek a fogyatékossággal élőket foglalkoztató műhelyekben.

Ebből az együttműködésből születtek azok az új termékek - köztük divatos táskák, bábuk, párnák - amelyeket a Design hét Budapest 2014 keretében mutatnak be péntektől október 11-éig a Bálnában.

A projektben részt vevő designerek felajánlásként végezték munkájukat, így hozzájárultak ahhoz, hogy minél többen megismerjék a fogyatékossággal élő emberek értékteremtő munkáját.