Szoboravatással tisztelegtek Mahatma Gandhi emléke előtt Pécsen

Mahatma Gandhiról mintázott mellszobrot avattak fel az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja születésének 145. évfordulója alkalmából csütörtökön Pécsen.

Az alkotást a Kulturális Kapcsolatok Indiai Tanácsa (Indian Council for Cultural Relations) és India kulturális minisztériuma adományozta a Pécsi Tudományegyetemnek (PTE) és Pécsnek. Az egyetem botanikus kertjében elhelyezett alkotást azért ajánlották fel, mert India magyarországi nagykövetsége és a PTE Természettudományi Karán működő Ázsia Központ hosszú ideje jó kapcsolatokat ápol.

Malaj Misra, India budapesti nagykövete az ünnepségen - utalva arra, hogy a roma oktatási központként működő Gandhi-gimnázium udvarán már korábban elhelyeztek egy műalkotást - azt mondta, a világ kevés városa büszkélkedhet két Gandhi-szoborral.

 

Hozzátette: Gandhi világformáló gondolatai, szellemisége ma is időszerű, életszemlélete, látásmódja napjainkban is számos követőjére elevenen hat. A nagykövet köszönetét fejezte ki a PTE-nek és Pécs városának azért, hogy egyre erősebb és egyre több területre kiterjedő kapcsolatokat ápolnak az ázsiai országgal.

Kitért rá, hogy meggyőződése szerint Pécs az indiaiak által rendkívül fontosnak tartott területen, a roma kultúra ápolása, megismertetése és kutatása terén is komoly eredményeket tud felmutatni, de a pécsi helyszínválasztás - mint ahogy megfogalmazta - a szellemi tőke hagyományos fővárosi koncentrációját ellensúlyozó kezdeményezésként is felfogható.

Bódis József, a PTE rektora arról számolt be, hogy az egyetem tervei szerint egy
Felavatták Mahatma Gandhi szobrát Pécsen


Gandhi nevével fémjelzett kulturális és tudományos intézet felállítását szorgalmazzák az Ázsia Központ szakmai bázisán.

Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely fideszes polgármestere örömének adott hangot, hogy India az etnikai és vallási sokszínűségre, a társadalmi tolerancia múltbeli és jelenkori hagyományára értékként tekintő, ugyanakkor rendkívül hosszú történelmi múlttal és gazdag kulturális örökséggel rendelkező helyszínként tekint Pécsre.