A Szerb Kultúra Hónapja

Filmvetítésekkel, koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi estekkel, könyvbemutatóval, valamint szakmai előadásokkal is várják az érdeklődőket szeptember 12. és október 10. között a Szerb Kultúra Hónapja rendezvénysorozaton az ország több pontján.

Idén ötödik évfordulóját ünnepli a magyarországi szerbek legnagyobb kulturális programsorozata, amelyen csaknem húsz esemény várja az érdeklődőket - közölték a szervezők az MTI-vel.

A rendezvénysorozat megnyitóját pénteken tartják Budapesten, a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében, ahol ismert szerb dzsesszzenészekkel együtt egész estés koncertet ad a Serbian Jazz Bre! multimediális projekt. Muzsikájukban a modern dzsessz elemeit vegyítik tradicionális szerb dallamokkal.

Szeptember 13-án, szombaton a Nemzeti Táncszínházban az Örökös vándorlás című darabot láthatja a közönség Szerbia egyik első színházának a Knjazevsko-srpski teatarnak az előadásában.

A kiállítások közül a pécsi szerb kápolnában Jaksity Iván fotográfus, a budapesti Aranytíz Kultúrházban pedig bácskai képzőművészek tárlata lesz látható. Desanka Maksimovic szerb költő halálának 20. évfordulója alkalmából a Szerb Nemzeti Könyvtár kéziratgyűjteményéből mutatnak be válogatást az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. Emellett filmvetítés, folklór előadás és divatbemutató is szerepel a programban.

A Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ 2009 óta rendezi meg az eseményt, amelynek célja a magyarországi szerbek hagyományainak életben tartása, valamint a kortárs szerb kultúra bemutatása - olvasható a tájékoztatóban.