Eltűnt a főváros egyik szégyenfoltja

Eltűnt a főváros egyik szégyenfoltja a Várkert Bazár megújulásával. A korábban elhanyagolt építmény évtizedeken át csúfította el a budai Vár környékét. Rendezvényterem, mélygarázs, kiállító termek, királyi kert – mostantól ezek is várják a látogatókat. Tarlós istván főpolgármester azt mondta, a Várbazár felújítása is segít abban, hogy élhető és szerethető nagyváros legyen Budapest.

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a megújult Várkert Bazárra és Lánchíd utcára. Az Ybl Miklós által tervezett épületegyüttest, amely évtizedekig üresen állt, másfél évvel ezelőtt kezdték el átépíteni A nyolcvanas évek közepén ugyanis életveszélyesnek nyilvánították.

Az első ütem áprilisig tartott, akkorra elkészült egy 2500 négyzetméteres kiállítótér és egy rendezvényterem is. L. Simon László, aki kormánybiztosként felügyelte a beruházást, azt mondta: mostanra elkészültek az új épületrészek, a liftek és a mozgólépcsők, felújították a királyi kerteket, valamint kész az új mélygarázs is.

 

A beruházás részeként megújult a Várkert Bazár környezete is, felújították a Lánchíd utcát, új villamosmegálló és hajókikötő is épült.

Megnyitották a Lánchíd utcát és a Várkert Bazárt


Tarlós István főpolgármester azt mondta, a cél az, hogy a budai Vár és környezete olyan vonzó területté váljon, ami az ott lakók és a látogatók számára is vonzó és szerethető. "A Várkert Bazár teljes felújítása és bővítése által olyan élhető közösségi tér jön létre, ahol minden korosztály jól érezheti magát, és megtalálhatja a számára vonzó programot” – fogalmazott.

A beruházás több mint 11 milliárd forintba került, és részben uniós támogatásból finanszírozták.

Az átadás után utcabál kezdődött a Várkert bazár előtti területen.