Megállíthatatlan az LTE előretörése

Az Ericsson közreadta Mobilitási jelentésének időszaki, frissített adatait, melyekből jól látszik, hogy a negyedik generációs szélessávú internet (LTE) egyre több embert ér el.

2014 második negyedévének végén a mobil-előfizetések teljes száma mintegy 6,8 milliárd volt.

Mobil előfizetések (millióban)

Mobil előfizetések (millióban)Ebből 80 millió új előfizetést 2014 második negyedéve során kötöttek meg. Az előfizetők tényleges száma 4,6 milliárd körüli, hiszen sokan több előfizetéssel is rendelkeznek.

Lakossági lefedettség

Lakossági lefedettségA globális lakossági mobillefedettség 2014 második negyedévében 94 százalék volt. A mobilpenetráció, éppen az egy főre jutó előfizetések magas számának köszönhetően, a kelet-közép-európai régióban a legmagasabb.

A nettó új előfizetések szempontjából a negyedévben Kína növekedett a legjobban (+12 millió), utána pedig Oroszország (+5 millió), India (+5 millió) és Indonézia (+4 millió) következett. A mobil-előfizetések számának növekedése éves szinten 6 százalék, negyedéves szinten pedig 1,1 százalék.

2014 második negyedévében a mobil-szélessáv-előfizetések száma 140 milliós növekedést mutatva meghaladta a 2,4 milliárdot, ami éves szinten körülbelül 35 százalékos növekedést jelent. A WCDMA- és HSPA-előfizetések száma körülbelül 70 millióval bővült, az LTE-előfizetéseké pedig megközelítőleg 40 milliós növekedést megvalósítva elérte a 280 milliót. A GSM használatára alkalmas előfizetések teljes száma 90 millióval nőtt, míg a csak GSM-előfizetések száma 40 millióval – azaz 1 százalékkal – csökkent.

2014 másoidk negyedévében 300 millió okostelefont adtak el. Ez az eszköz több mint 65 százalékát adta a 2014 második negyedévében eladott összes mobiltelefonnak, szemben a 2013 második negyedévi körülbelül 55 százalékos részesedéssel. Az összes mobiltelefon-előfizetésből körülbelül 35 százalék kapcsolódik okostelefonokhoz, ami tág teret enged a további bővülésnek.

Az alábbi grafikon az összesített globális havi adat- és beszédforgalmat mutatja. Az ábrán az adatforgalom erőteljes bővülése látható, bár mérséklődő növekedési ütem mellett; a beszédforgalom gyakorlatilag stagnál.

Összes havi forgalom petabájtban

Összes havi forgalom petabájtbanA mobil-adatelőfizetések száma gyorsan növekszik és az előfizetésenkénti átlagos adatmennyiség folyamatos növekedésével együtt képviseli az adatforgalom növekedésének hajtóerejét. Az adatforgalom 2014 első negyedéve és 2014 második negyedéve között körülbelül 10 százalékkal nőtt.