Ha nem kéri külön, továbbra is letiltják a fizetéséből

Sok devizahitelest érint, hogy a tartozásukat a fizetésükből tiltatja le a bank vagy a végrehajtó. A több mint két hete életbe lépett devizahiteles törvény lehetőséget ad ezeknek a letiltásoknak a felfüggesztésére, azonban ez nem automatikus, azt kérni kell.

A július 26-a óta hatályos devizahiteles mentőcsomagról szóló törvénnyel a végrehajtási ügyek is szünetelnek. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalóknak már az augusztusi béréből sem lehet levonni a végrehajtás során megállapított összeget. Ez azonban nem automatikus, hanem azt az adósoknak a végrehajtóktól kérniük kell, mondta a Krónikának Császti Ferenc, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara alelnöke.
Kossuth Rádió, Krónika

A törvény hatálya lépese nem állítja meg automatikusan a folyamatban lévő munkabérletiltásokat, az adósnak külön, erre irányuló kérelmet kell benyújtania a végrehajtóhoz, aki a szüksége intézkedéseket megteszi.

Az Igazságügyi Minisztériumban hivatalosan nem, csak a sajtótóból értesültek arról, hogy előfordulhatott olyan eset, amelyben a végrehajtást mégsem függesztették fel, mondta Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Hozzátette: ha az Igazságügy Minisztérium azt észlelné, hogy jogellenesen járnak el a végrehajtók, felügyeleti eljárás keretében lehetne ezeket vizsgálni, de ilyen jellegű problémákról hivatalosan nincsen tudomásuk.

Más helyzet az, ha valaki külföldön vette fel a kölcsönt, erre a végrehajtások felfüggesztése valóban nem vonatkozik, mondta a Végrehajtói Kamara alelnöke, Császti Ferenc.