Putyin atomenergetikai megállapodást kötött Argentínában

Putyin és argentin kollégája, Cristina Fernández de Kirchner államfő "az atomenergia békés célú felhasználásában való együttműködés" szentesítése mellett egy kiadatási egyezményt, illetve egy, a médiapolitikai kooperációról szóló okmányt is aláírt.

Több egyezményt, köztük egy atomenergetikai megállapodást is kötött Oroszország és Argentína Vlagyimir Putyin elnök Buenos Aires-i látogatása alkalmával szombaton.

A megállapodások részletei nem ismertek, de a Roszatom orosz állami atomipari cég már jelezte szombaton, hogy ajánlatott tett két argentínai reaktor megépítésére. A cég állítása szerint "kényelmes pénzügyi kondíciókat" ajánlott a Buenos Aires-i kormánynak.

Az orosz elnök a Kirchnerrel folytatott kétórás tárgyalásait követően Moszkva egyik legjelentősebb latin-amerikai partnerének nevezte Argentínát.

Latin-amerikai körútjának harmadik állomásán Putyin helyi idő szerint szombat este Kirchner meghívására három további térségbeli államfővel fog vacsorázni: az uruguayi José Mujica mellett a baloldali populizmusáról és Amerika-ellenességéről híres Evo Morales bolíviai és Nicolás Maduro venezuelai elnökkel.

Az orosz elnök a tervek szerint vasárnap Rio de Janeiróba utazik, ahol megnézi a labdarúgó világbajnokság döntőjét. A lelátón ott lesz majd Petro Porosenko ukrán államfő is, ezzel kapcsolatban a Kreml szombaton közölte, hogy nem zárják ki a találkozót a két politikus között, bár az egyelőre nincs tervbe véve.